Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

sobota, 4 października 2014

Musztardowy boczek rolowany

  • Domowa wędlina pieczona z serii"wiem co jem"Ten boczek będzie idealny dla tych którzy lubią aromatyczne ziołowe mięsa,mój mąż był zachwycony smakiem.
Danie powstało dzięki aromatycznym przyprawom  firmy SKWORCU które mam przyjemność testować,staram się je wykorzystywać w kuchni  najlepiej jak tylko potrafię.


Składniki

1,3 kg boczku bez skóry
1 duża cebula
2 łyżki musztardy sarepskiej
sól morska
pieprz syczuański
czubrica czerwona
czosnek granulowany
majeranek
tymianek

  • Sposób przygotowania


    Boczek myjemy osuszamy, nakłuwamy ostrym nożem na całości,oprószamy ziołami, pieprz rozcieramy w moździerzu dzięki czemu wydobywamy z niego intensywny aromat, smarujemy musztardą, cebulę obieramy kroimy w piórka rozsypujemy na mięsie,całość rolujemy ściskamy sznurkiem bawełnianym.
    Oprószamy resztą ziół i solą układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do lodówki na 12 godzin.Przed pieczeniem wlewamy do naczynia 100 ml wody i pieczemy około 1,5 godziny w temp 180*c.


2 komentarze:

  1. U mnie stała pozycja wedlinowa tylko nie piekę a gotuje ...fajny skład tej czubricy..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja nigdy jeszcze boczku nie gotowałam zawsze w postaci pieczonej...;)

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj