Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 13 października 2014

Ognisty kociołek

  • Aromatyczne pełne pikantnych smaków rozgrzewające i sycące jednogarnkowe danie w sam raz na jesienne czy zimowe chłody. Po powrocie ze spaceru rozgrzeje nie jedną zmarzniętą duszę….:)
  • Do potrawy użyłam wędzonej papryki firmy SKWORCU przyprawa ta wspaniale podkreśliła smak dania,wyszło pysznie!



  • Składniki

    70 dag schabu wieprzowego
    2 cebule
    3 łyżki oliwy
    ½ papryki czerwonej
    ½ papryki zielonej
    4 ząbki czosnku
    1 marchewka
    2 ½ szklanki bulionu rosołowego
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka musztardy sarepskiej
    3 pomidory
    1 łyżeczka czerwonego octu winnego
    ½ łyżeczki wędzonej ostrej papryki  SKWORCU
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    Jarzynka do smaku
    szczypta pieprzu cayenne 

  • Sposób przygotowania

    1.
    Mięso umyć pokroić w kostkę. Czosnek obrać przecisnąć przez praskę, cebulę, marchewkę i papryki drobno posiekać. Pomidory pokroić. W rondlu rozgrzać oliwę.
    2.
    Zeszklić cebulę z czosnkiem dodać mięso, oprószyć jarzynką do smaku, krótko przesmażyć na dużym ogniu mieszając, podlać bulionem dusić aż mięso będzie miękkie, w czasie duszenia dołożyć pokrojone papryki i marchewkę .
    3.
    Doprawić do smaku czerwonym octem winnym, papryką wędzoną oraz słodką, dodać łyżeczkę musztardy oraz koncentrat pomidorowy, wszystko razem gotować 10 minut zestawić z ognia. Podawać gorące danie.





3 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj