Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 25 czerwca 2015

Torcik serowy z czereśniami

  • Soczyste czereśnie to prawdziwe zwiastuny lata, ich smak przywodzi o pokuszenie użycia ich w różnych ciastach, tak powstał ten przepyszny w smaku serowy torcik z nutą kokosu, prawdziwa kwintesencja lata!








Ciasto:
Tortownica o śr 22 cm
3 jajka
½ szklanki mąki tortowej
1 łyżka budyniu czekoladowego
1 łyżeczka kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka oleju
3 łyżki cukru pudru

Poncz:
100 ml wody
50 ml likieru kokosowego CANARI

Masa serowa:
300 ml śmietany kremówki 30%
35 dag twarożku kremowego (mielonego)
150 ml likieru kokosowego CANARI
3 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
Czereśnie ilość wg uznania
Liście świeżej melisy do dekoracji


Wykonanie:

Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy mikserem na puszystą masę, pod koniec ubijania dodając cukier puder , olej i żółtka, do ciasta dodajemy mąkę przesianą z budyniem czekoladowym oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie rózgą mieszamy ciasto do połączenia. Wylewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy-samo dno i pieczemy Okło 25-30 minut w temp 160*c. Po upieczeniu zostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. Z zimnego ciasta ścieramy wierzch nożem delikatnie-będzie nam służył do dekoracji ciasta.



Poncz: Przegotowaną wodę łączymy z likierem kokosowym, nasączamy ciemne ciasto biszkoptowe.






Masa serowa: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na pianę z cukrem pudrem dodajemy twarożek, wlewamy likier miksujemy , pod koniec wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczoną wcześniej w małej ilości gorącej wody przestudzoną żelatynę-należy robić to bardzo ostrożnie aby nie porobiły się grudki. 

Tak przygotowaną masę serową wykładamy na nasączone likierem ciasto, wciskamy w środek kilka obranych z pestek czereśni, posypujemy wierzch startym ciastem biszkoptowym dekorujemy pozostałymi czereśniami i melisą. Chłodzimy co najmniej 3 godziny w lodówce do stężenia masy.

 


Życzę smacznego!





                                              
W świat przepysznych alkoholi i likierów zapraszam Was na stronę 

5 komentarzy:

  1. Mniam jakie pyszności dzisiaj u ciebie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ALe wspaniałości dziś serwujesz! A ja taka głodna... Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłednie wyglada, pyszniutki musi być

    OdpowiedzUsuń
  4. Widzę kokosowe Canari - I'm in :) \
    Poza tym to naprawdę bardzo eleganckie i delikatne ciasto :) Jestem kupiona i oczarowana :) Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj