Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 25 listopada 2015

Ciasto krówka z miodowym kremem i czekoladową pianką

Wilgotne biszkoptowe blaty o smaku krówki, słodki miodowo- jajeczny  krem, zwieńczenie całego ciasta to czekoladowa rozpływająca się w ustach pianka. Brzmi pysznie….

Pomysł na to ciasto powstał z inspiracji wieloma innymi przepisami, strasznie bałam się, co z tego mi wyjdzie, zdałam się tylko na swoje wyobrażenie smaków-nie zawiodło mnie!

 Jest idealne, kto lubi kremowe przekładańce myślę, że go wypróbuje- u mnie znajdzie się po raz kolejny na świątecznym stole. Polecam.







Składniki:

Ciasto krówka:
Blaszka o wym 25/30 cm
4 jajka
1 duży budyń o smaku krówki (na 750 ml mleka)
¾ szklanki drobnego cukru
¾ szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżki kakao

Poncz:
60 ml likieru adwokat Dalkowski
150 ml przegotowanej zimnej wody

Krem miodowy:
3 żółtka
100 g miodu lipowego płynnego
½ kg sera mascarpone
60 ml likieru adwokat

Pianka czekoladowa:
350 ml śmietany kremowej
1 tabliczka deserowej czekolady
Kakao naturalne do oprószenia
Ażurki czekoladowe do dekoracji

Sposób wykonania:

Ciasto krówka:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na puszystą lśniącą pianę, dodając w trakcie nie przerywając miksowania cukier, a na końcu żółtka, mąkę tortową przesiewamy z proszkiem do pieczenia, budyniem oraz kakao i dodajemy do masy, mieszamy ręcznie rózgą miksera aż do połączenia, robimy to delikatnie, aby piana nie opadła.
Ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki , wkładamy do zimnego piekarnika, pieczemy 25 minut w temp 170*c-do suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto rzucamy z blaszką na podłogę w odległości 50 cm nad podłogą-zapobiegnie to opadaniu ciasta, studzimy na kratce kuchennej.
Całkiem zimne kroimy wzdłuż na połowę.
Ciasto najlepiej upiec dzień przed złożeniem ciasta wtedy równo się przekroi.

Poncz:
Likier mieszamy z wodą.

Masa miodowa:
Ser mascarpone  miksujemy z likierem do uzyskania gładkiego kremu, odstawiamy.
W drugiej misce łączymy żółtka z płynnym miodem stawiamy miskę nad parą wodną i miksujemy około 6 minut, aż masa zrobi się gęsta i lśniąca, wtedy zestawiamy z pary na kuchenny blat i miksujemy dalej, aż masa ostygnie, wtedy dodajemy ser z likierem, miksujemy delikatnie na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia.

Pianka czekoladowa:
Śmietanę podgrzewamy w rondelku aby była gorąca-nie gotujemy!, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, czekamy chwilę aż zacznie się rozpuszczać, wtedy mieszamy szpatułką lub łyżką do połączenia, ostudzoną masę wkładamy na minimum 5 godzin do lodówki lub najlepiej na całą noc.
Następnego dnia miksujemy na gładki sztywny krem.

Przełożenie:
Pierwszy blat ciasta nasączamy połową ponczu, wykładamy całą miodową masę, przykrywamy drugim blatem, nasączamy ponczem i wykładamy piankę czekoladową.
Oprószamy kakao, dekorujemy, chłodzimy w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

4 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj