Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 9 listopada 2015

Rolada kawowa z kremem chałwowym

Lekkie ciasto o kawowym aromacie, wilgotne i mało słodkie, puszysta masa ze śmietanki, chałwy waniliowej i sera mascarpone to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, idealne ciasto dla amatorów kawowych smaków!




Składniki:

Ciasto:
3 jajka
10 dag cukru trzcinowego brązowego
10 dag mąki tortowej
2 łyżki kakao naturalnego
2 łyżki oleju słonecznikowego
50 ml zaparzonej rozpuszczalnej mocnej kawy

Krem chałwowy:
300 ml śmietany kremówki 30%
20 dag sera mascarpone
10 dag chałwy waniliowej
1 łyżka cukru pudru
Wiórki kokosowe do obtoczenia lub dowolna posypka
1 dowolna galaretka

Sposób wykonania:

Ciasto:
Jajka wbić do miski, wsypać cukier i ubijać aż do puszystej gęstej piany, mąkę wymieszać z kakao, przesiać do masy jajecznej stopniowo dodając schłodzony napar kawowy oraz olej, delikatnie wymieszać ręcznie rózgą od miksera, aż do połączenia.

Tak przygotowane ciasto wylać na wyłożoną papierem pergaminowym blaszkę , piec 15 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku na grzaniu góra –dół.

Upieczone, wyłożyć na bawełnianą ściereczkę oprószoną niewielką ilością cukru pudru, zawinąć w rulon i zostawić do całkowitego wystygnięcia.

Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, wylewamy do płaskiej miski, odstawiamy do całkowitego stężenia, następnie kroimy na grubsze paski.

Krem chałwowy:
Śmietankę przelać do rondelka, podgrzać na ogniu, ale nie gotować, dodać pokruszoną chałwę, mieszać aż się rozpuści.
Zimną masę włożyć na całą noc do lodówki-dlatego tę czynność najlepiej zrobić dzień wcześniej przed złożeniem rolady,
Następnego dnia do masy wsypać cukier puder, oraz ser  mascarpone prosto z lodówki i miksować na gładki puszysty krem, ¾ kremu posmarować rozwiniętą roladę , włożyć  paski galaretki zawinąć ciasno, resztą kremu posmarować wierzch i boki obtoczyć w wiórkach kokosowych. 
Schłodzić w lodówce.











3 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj