Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 6 listopada 2015

Zapiekanka makaronowa z mozzarellą

Z obiadu został makaron, w lodówce była końcówka  wędlin, do tego kilka pieczarek, trochę warzyw , ser mozzarella i powstała pyszna zapiekanka na obiad, propozycja dla zabieganych, doskonała również na ciepłą kolację.  Uwielbiam takie coś z niczego.
Zapraszam do wypróbowania.




Składniki:

25 dag ugotowanego grubego makaronu- u mnie grube rurki
20 dag dowolnej wędliny
20 dag sera mozzarella Mlekoma
5 pieczarek
1 czerwona papryka
1 cebula
½ obgotowanego brokuła
 2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła Mlekoma
sól morska do smaku
pieprz kolorowy w ziarnach do smaku
ketchup do polania

Sposób przygotowania:


Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, z papryki wydrążamy nasiona i również kroimy w kostkę, umyte pieczarki kroimy na plasterki.




Na patelni rozgrzewamy masło dodajemy oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, po chwili również cebulę oraz pieczarki obgotowane różyczki brokuła i paprykę, dusimy chwilę pod przykryciem, doprawiając do smaku solą i pieprzem, zestawiamy z ognia, dodajemy ugotowany makaron oraz pokrojoną dowolną wędlinę, dodajemy połowę sera mozzarella w kosteczkach, mieszamy i wykładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.



Wierzch zapiekanki posypujemy resztą sera, wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i zapiekamy 15 minut-do momentu rozpuszczenia sera.

Podajemy gorącą polaną ketchupem.

Smacznego.




4 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj