Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 3 listopada 2015

Zapiekanka z makaronem, kurczakiem i serem pod beszamelem

Zapiekanka z kurczakiem to dobry sposób na pozbycie się zalegającego makaronu i wędliny w lodówce, jest delikatna w smaku, z chęcią zjedzą ją też najmłodsi, doskonale zastąpi dwudaniowy obiad. Polecam!






Składniki:

25 dag ugotowanego makaronu
1 podwójny filet z kurczaka
1/2 pora
1 mała cebulka
2 ząbki czosnku
1 pomidor
15 dag sera żółtego
15 dag dowolnej wędliny
1 krążek sera camembert
sól morska do smaku
ulubione zioła do smaku- u mnie suszona pietruszka
szczypta chili w płatkach do smaku
4 łyżki oliwy

Sos beszamelowy:
5 dag masła
5 dag mąki pszennej
600 ml mleka
szczypta pieprzu białego do smaku
sól do smaku
szczypta gałki muszkatołowej do smaku

Sposób wykonania:

Fileta z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, oprószamy ulubionymi ziołami i solą do smaku. Na patelni rozgrzewamy oliwę wrzucamy mięso, oraz pokrojonego pora i cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę chili, całość przesmażamy 5 minut.
Do podduszonego mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę wędlinę, mieszamy.


Sos beszamelowy: W rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i chwilę przesmażamy, powoli wlewamy mleko cały czas mieszając aż do zagotowania, gdyby okazał się za gęsty dolewamy mleka i ponownie zagotowujemy, doprawiamy sos do smaku solą, białym pieprzem oraz gałką muszkatołową.



Ugotowany makaron , mieszamy z niewielką ilością przygotowanego sosu, układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, 


 następnie dodajemy warstwę mięsną a na koniec posypujemy zapiekankę pokrojonym pomidorem, zalewamy resztą sosu beszamelowego-należy pamiętać aby sos był ciepły.


Wierzch posypujemy pokrojonym w kostkę serem żółtym i camembertem , wkładamy na nagrzanego do 180*c piekarnika i zapiekamy 20-25 minut. Podajemy po wyjęciu z pieca.



                                                     Smacznego!



3 komentarze:

  1. Pyszna. I tak kolorowo ładnie wygląda, że aż zgłodniałam

    OdpowiedzUsuń
  2. W zapiekankach właśnie lubię to, że można je stworzyć dosłownie ze wszystkiego :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj