Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 2 grudnia 2015

Świąteczny sernik

Jeden z lepszych serników, na korzennej kruszonce o zapachu kandyzowanej skórki z pomarańczy a kropką nad i jest masa krówkowa o smaku orzechowym. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.







Składniki:

Tortownica o wym 24 cm

Korzenna kruszonka:
10 dag zimnego masła
8 łyżek mąki pszennej
7 łyżek cukru
1 łyżeczka przyprawy korzennej 

Masa serowa:
1 kg mielonego twarogu chudego
6 jajek
1 budyń śmietankowy
¾ szklanki mleka w proszku
200 ml mleka 2 %
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżka miękkiego masła
1 czubata łyżka skórki pomarańczowej w syropie
Dodatkowo:
40 dag masy krówkowej o smaku orzechowym
50 g pokruszonych orzechów włoskich

Sposób wykonania;


Kruszonka:

Wszystkie suche składniki na kruszonkę umieścić w misce, wymieszać, dodać pokrojone na wiórka zimne masło i rozetrzeć w palcach-nie zagniatać ciasta!
Rozsypać na dnie wyłożonej pergaminem (sam spód) tortownicy, lekko docisnąć do dna palcami.

Masa serowa:
Mielony twaróg umieścić w misie miksera, dodać jajka, wsypać budyń, dodać mleko w proszku, masło, cukry, wlać mleko i całość krótko zmiksować do połączenia składników, na sam koniec dołożyć skórkę pomarańczową w syropie, wmieszać. Wylać na kruszonkę.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180*c  20 minut po czym temp zmniejszyć do 160*c i piec jeszcze 30 minut.
Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
Na jeszcze lekko ciepłym serniku, rozsmarować masę krówkową, posypać orzechami.

Zostawić do całkowitego ostygnięcia.

Słodkich wypieków !


16 komentarzy:

  1. Mniam. Ja używam ciasteczek korzennych na spód :-) uwielbiam takie serniczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. na pewno bardzo aromatyczny serniczek!pięknie się prezentuje.ja zapraszam na ''sernik z miodowymi roladkami'' pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/11/sernik-z-miodowymi-roladkami.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Super serniczek, rzeczywiście zapachniało Świętami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka temperatura musi być jeżeli chce zmniejszyć składniki na połowę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka sama, przy czym skrócić troszkę czas pieczenia...najpierw podpiec 15 minut w temp 180*c a potem 25 min w temp 160*c.

      Usuń
  5. a na większą prostokątną blaszkę podwajać skladniki?

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam
    Rozumiem,że na blaszkę kwadratową podwoić składniki, ale masa serowa również potrzebuje podwojenia składników?
    Dziękuję :-) sernik wygląda pięknie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto kruche należy podwoić , masę serową niekoniecznie, wyjdzie troszkę niższy i już, jeśli chce się wysoki sernik a blachę mamy dużą to warto podwoić.
      Choć ja osobiście zrobiłabym z 1,20 kg sera lub 1,50 kg, to wystarczająca ilość na dużą blaszkę.

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za odpowiedź. Tak zrobię!

      Usuń
  7. Cudny sernik - jakiego mleka w proszku użylas do sernika? Czy można zrobić z sera półtłustego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zrobić z półtłustego , mleko w proszku może być każde byle nie granulowane.

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj