Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 28 grudnia 2015

Wiśniowa bajka

Ciasto które wzbudza zachwyt, idealnie skomponowane przeze mnie, kakaowy biszkopt, mocno wiśniowe z kremową masą budyniową i warstwą delikatnej  śmietanki, rozpływa się w ustach niczym najlepszy tort, skromnie ozdobiony , wbrew pozorom prosty do przygotowania, smakiem będziecie zachwyceni…..prawdziwa słodka bajka!




Składniki:

Ciasto:
4 jajka
½ szklanki cukru
2/3 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem budyniowy:
1 szklanka śmietany kremówki
1 budyń śmietankowy
 2 szklanki mleka
2 łyżki żelatyny+ 150 ml mleka
2 czubate łyżki cukru pudru

Warstwa wiśniowa
30 dag cukru żelującego trzcinowego
1 galaretka wiśniowa
2 łyżki soku z cytryny
Poncz:
½ szklanki syropu z wiśni
50 ml wódki
1 łyżeczka cukru pudru

Warstwa śmietanowa:
½ litra śmietany kremówki
2 łyżki czubate cukru pudru
2 torebki śmietan fix

Dodatkowo:
20 dag podłużnych biszkoptów
10 dag wiórek kokosowych białych

Sposób przygotowania:

Ciasto:
Białka oddzielamy od  żółtek, ubijamy na sztywną pianę uważając aby ich nie „przebić „, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, dodać żółtka, zmiksować, powoli wsypywać przesianą mąkę z proszkiem i kakao, zmiksować na najniższych obrotach miksera lub ręcznie, należy robić to delikatnie aby masa pozostała puszysta.
Tak przygotowane ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm pieczemy 30 minut w temp 160*c.
Po upieczeniu studzimy biszkopt .

Masa wiśniowa:
Z wiśni odlewamy pół szklanki soku-zostawiamy go na poncz, resztę razem z wiśniami przekładamy do rondla, zasypujemy cukrem żelującym i gotujemy 4 minuty, dodajemy w trakcie sok z cytryny. Zestawiamy z ognia i do gorącej masy wsypujemy galaretkę,
mieszamy do jej rozpuszczenia. Odstawiamy do lekkiego stężenia.

Krem budyniowy:
Żelatynę zalewamy 150 ml gorącego mleka, gdy spęcznieje podgrzewamy w kąpieli wodnej aż się całkowicie rozpuści.
Budyń gotujemy w dwóch szklankach mleka tak jak przepisie na opakowaniu, do gorącego dodajemy rozpuszczoną żelatynę mieszamy do połączenia, zostawiamy do całkowitego wystudzenia-w trakcie tej czynności mieszamy budyń kilkakrotnie aby masa pozostała gładka.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodając w trakcie miksowania cukier puder, oraz po łyżce zimnego budyniu aż do uzyskania puszystego kremu.

Poncz:
Wódkę mieszamy z odłożonym wcześniej sokiem z wiśni, słodzimy łyżeczką cukru pudru.

Masa śmietanowa:
Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno dodając w trakcie cukier puder oraz śmietan fiksy aż do uzyskania puszystej masy.

Przełożenie:
Biszkopt nasączamy ponczem wiśniowym, wykładamy  tężejącą masę wiśniową , następnie krem budyniowy, układamy warstwę podłużnych biszkoptów i następnie krem śmietanowy, oprószamy grubo białymi wiórkami kokosowymi. Wstawiamy na całą noc do lodówki.
Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy smaki się połączą.
Słodkich wypieków!

Rady:
Jeśli nie macie cukru żelujacego do masy wiśniowej, możecie go zastąpić 2 galaretkami wiśniowymi, konsystencja będzie bardziej „galaretkowata” ale smak bardzo podobny.






4 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj