Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

sobota, 16 stycznia 2016

Beza straciatella z wiśniami

Beza, krucha z zewnątrz, piankowa w środku i bita śmietana połączona z czekoladą karmelową i gorzką, całość zwieńczona konfiturą z wiśniami…bomba kaloryczna to fakt, prawdziwa arystokracja wśród najsłodszych deserów świata.
Kiedyś nie chciała ze mną współpracować, więc po kilku nieudanych próbach, odpuściłam na kilka lat. Teraz skusiłam się na nią znowu…i o dziwo udała się .  Zapraszam dziś na hiszpański deser.




Składniki:

Beza:
1 szklanka białek
40 dag drobnego cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z limonki
Szczypta soli

Do przełożenia:
½ litra śmietany kremówki
50 g karmelowej czekolady
50 g gorzkiej czekolady
2 czubate łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z limonki
2 śmietan fiksy
Słoiczek konfitur wiśniowych

Sposób wykonania:

Beza:
Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, narysować na niej dwa okręgi jeden mniejszy i większy, mój miał 22 cm i 16 cm. Nagrzać piekarnik do 180*c.
Białka przelać do misy miksera ubić na sztywną pianę ze szczypta soli, wsypywać stopniowo cukier aż do połączenia, masa ma być sztywna i błyszcząca, dodać sok z limonki, oraz mąkę ziemniaczaną, zmiksować.
Masę bezową podzielić na dwie części i wyłożyć na dwa narysowane kręgi, wyrównać łyżka boki.
Włożyć do nagrzanego piekarnika, po 5 minutach temp zmniejszyć do 130*c i piec 80 minut.
Po upieczeniu beza ma być chrupka, może lekko popękać. Uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić bezę na całą noc.

Masa straciatella:
Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem śmietan fiksami oraz sokiem z limonki, dodajemy starte czekolady mieszamy mikserem na najniższych obrotach lub szpatułką.
Dużą bezę kładziemy na paterze, rozsmarowujemy ¾ części kremu, polewamy konfiturą wiśniową, przykrywamy mniejszą bezę, rozsmarowujemy resztę kremu, dodajemy wiśnie.
Schładzamy w lodówce i podajemy.

Słodkich wypieków!


5 komentarzy:

  1. Ależ dostojnie prezentuje się ta Twoja beza! Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale smakowicie wygląda ;-) musi być smaczna

    OdpowiedzUsuń
  3. wow... robi wrażenie ... królewska uczta dla podniebienia ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała :-) uwielbiam takie słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na sam widok ślinka cieknie, musi być przepyszna, uwielbiam tak bardzo słodkie desery

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj