Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 9 maja 2016

Drożdżowy ślimaczek z dzemem cytrusowym

Uwielbiam wszelkie drożdżowe wypieki, kojarzą mi się z domem babci, mlekiem prosto od krowy i kwitnącymi jabłoniami, zawsze wtedy siadałam na progu z takim pysznym ciastem i marzyłam , że kiedyś też będę umieć upiec takie. Przyszedł czas, że marzenia stały się rzeczywistością :) 
Teraz przedstawiam Wam bardziej „nowoczesną” wersję tego ciasta.




Składniki:

Ciasto:
40 dag mąki pszennej
Szczypta soli
1 opakowanie suchych drożdży
4 łyżki cukru
2 jajka
1 szklanka ciepłego mleka
10 dag masła

Nadzienie:
5 łyżek cytrusowego dżemu(mango, pomarańcza, cytryna)
5 łyżek miodu prawdziwego
½ łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, wbić jajka, wsypać suche drożdże oraz cukier, wlać ciepłe mleko i wyrobić ciasto, następnie dodać ciepłe rozpuszczone masło i ponownie wyrobić gładkie elastyczne ciasto, oprószyć lekko mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Nadzienie:
W rondelku podgrzać lekko dżem z cynamonem i miodem, wymieszać, aby składniki się połączyły.

Wyrośnięte ciasto, wykładamy na stolnicę wysypaną mąką, wałkujemy lub rozpłaszczamy ręką, smarujemy nadzieniem, zostawiając odstęp 2 cm po brzegach, zawijamy jak roladę, kroimy na grubsze 5 cm plastry, układamy je obok siebie w wyłożonej pergaminem tortownicy ja miałam o śr 28 cm.  
Zostawiamy na 20 minut, aby znów podrosło i pieczemy około 40-45 minut w temp 170*c.
Podajemy z kubkiem mleka lub kakao.
Słodkich wypieków!


5 komentarzy:

  1. Świetny przepis :) Bardzo lubię cytrynowe smaki, zwłaszcza w słodyczach. Mam wrażenie, że to ciasto wyjątkowo przypadnie mi do gustu ;) Swoją drogą jest to idealna przekąska na imprezę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna drożdżówka :) z cytrusowymi smakami musi smakować rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha! moi synowie uwielbiają takie ślimaczki,świetnie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie drożdżowe bułki a z tym dżemem muszą cudownie smakować.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj