Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 12 maja 2016

Kremowy sernik z musem truskawkowym

Przepis na ten sernik powstał pod wpływem chwili, kiedy nie chciało mi się kręcić sera przez maszynkę i postanowiłam go potraktować blenderem,  jak zamierzyłam tak zrobiłam, i od dziś maszynka do mielenia może dla mnie nie istnieć ! 
Ten patent działa, masa serowa jest gładka bez grudek, no i odpada zbędne mycie…ufff.
Jesli chodzi o sam sernik, to jest  kremowy, delikatny, na podpieczonym kruchym spodzie, pieczony w niskiej temperaturze dzięki temu jest śnieżnobiały i nieprzypieczony.
 Smaku dodaje mu śmietanowa pianka z musem z truskawek. 

Dla mnie idealny, jeden z lepszych serników jakich miałam okazję upiec.
Żeby tylko te kalorie z niego nie szły w boczki…ach!





Składniki:

Ciasto kruche:
30 dag mąki pszennej
20 dag masła
12 dag cukru
1 jajko
1 żółtko

Masa serowa:
1 kg twarogu półtłustego
2 łyżki mleka w proszku
1,5 szklanki cukru
1 szklanka śmietany kremówki
1 szklanka śmietany kwaśnej 18%
150 ml mleka 2%
6 jajek
1 serniks lub budyń śmietankowy

Wierzch:
½ litra śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru

Mus truskawkowy:
1 szklanka świeżych lub mrożonych truskawek
1 łyżka cukru
1 łyżka wody

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche:
Mąkę wymieszaj z cukrem, wbij jajko, dodaj żółtko, oraz posiekane zimne masło, całość zagnieć aby powstała jednolita kula ciasta. Wylep lub rozwałkuj  dno wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm. Wstaw na 20 minut do lodówki. Po tym czasie nakłuj ciasto gęsto widelcem, włóż do nagrzanego do 195*c piekarnika i podpiec przez 10-12 minut. Wyjmij i ostudź.


Masa serowa:
Twaróg przełóż do miski, wlej śmietany-kwaśną i słodką, wsyp cukier i zmiksuj blenderem, w trakcie miksowania wbijaj po jednym jajku, dodaj pozostałe składniki, zmiksuj ponownie tak aby powstała gładka kremowa masa. Wylej na podpieczony i ostudzony spód.
Wstaw do piekarnika na grzanie góra dół na temp 140*c i piecz 70 minut. Studź przy otwartych drzwiczkach piekarnika aż do całkowitego wystudzenia.


Wierzch:
Truskawki pokrój na małe kawałeczki, przełóż do rondelka, zasyp cukrem dodaj łyzkę wody i duś na ogniu do momentu aż się rozpadną a woda odparuje i powstanie gęsty mus.

Dobrze schłodzoną kremówkę ubij na sztywno mikserem, wsypując pod koniec cukier puder-masa ma być sztywna, rozsmaruj na zimnym serniku, rozprowadź truskawkowy mus i wykałaczką porób esy-floresy. Wstaw do schłodzenia do lodówki. A potem po prostu  zjedz :) 

Słodkich wypieków.


9 komentarzy:

  1. Cudny sernik Agata :) Ja już patent z blenderem stosuje jakiś czas..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o widzisz...a ja zawsze kręciłam maszynką .....;)

      Usuń
  2. No kochana serniczek wspaniały, porywam kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Te Twoje serniczki, jeden pyszniejszy od drugiego :)Ja tylko blenderem mielę ser, inna sprawa że nie mam maszynki :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały sernik ! Od patrzenia już sama ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moze byc twaróg z wiaderka na sernik?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj