Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

sobota, 21 maja 2016

Sernik straciatella z rabarbarem

Obłędny sernik na zimno, spód na owsianej masie ciasteczkowej, warstwa serowa waniliowo-czekoladowa i galaretka z rabarbaru, słodko-kwaśne połączenie. 
Ma niebanalny smak i jest prosty w przygotowaniu. 
Najsmacznieszy sernik na ciepłe wiosenno-letnie dni.

Korzystajcie póki jest rabarbar, a potem po za sezonem można zrobić również z mrożonego.










Składniki:

Na tortownicę 22 cm
Spód:
21 dag ciasteczek kruchych owsianych
80 g roztopionego masła

Masa serowa:
25 dag twarogu półtłustego
25 dag serka mascarpone
1 szklanka słodkiej śmietanki 30%
50 g startej czekolady u mnie miks-biała gorzka i mleczna
80 g cukru pudru
5 listków żelatyny

Wierzch:
½ litra pokrojonego rabarbaru
150 ml wody
4 łyżki cukru
1 galaretka gruszkowa

Sposób przygotowania:

Spód:
Ciasteczka rozdrobnić na piasek w malakserze lub wałkiem do ciasta, wymieszać z roztopionym masłem, masę wyłożyć na wyłożony pergaminem spód tortownicy, docisnąć do dna dobrze łyżką, wsadzić do lodówki na pół godziny.

Masa serowa:
Twaróg pokruszyć do miski, dodać ser mascarpone, wlać śmietankę i likier, wsypać cukier całość zmiksować blenderem na gładką masę.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie przez 7 minut, po czym odcisnąć w rękach, przełożyć do miseczki i podgrzać przez 7 sekund w mikrofali tak aby się tylko rozpuściła, należy uważać żeby jej nie zagotować, bo straci swoje właściwości żelujące, wlać do masy serowej i ponownie zmiksować, na koniec wsypać tartą czekoladę i wymieszać łyżką .
Masę rozprowadzić na ciasteczkach.

Wierzch:
Pokrojony na plasterki rabarbar zasypać cukrem wlać wodę i dusić do miękkości pod przykryciem aż się rozpadnie, zdjąć z ognia i wsypać suchą galaretkę, wymieszać do rozpuszczenia. Zostawić do całkowitego wystudzenia. Tężejącą masą zalać sernik, udekorować dowolnie, wstawić ciasto do lodówki do stężenia.



3 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj