Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

sobota, 4 czerwca 2016

Naleśniki z twarożkiem, truskawkami i miętą pod waniliowym sosem

Naleśniki to ulubione danie każdego z nas, w ich przygotowaniu nie ma nic trudnego, liczy się pomysł na farsz lub nadzienie i za każdym razem mamy ich inny smak.
Te są cudowne w smaku i pachną …latem!




Sposób wykonania:

Ciasto:
3 jajka
2 szklanki mąki tortowej
2 szklanki mleka
¾ szklanki wody gazowanej
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju
Szczypta soli

Nadzienie:
35 dag twarożku
2 łyżki śmietanki 30%
3 łyżki cukru
½ laski wanilii lub cukier waniliowy
1 szklanka świeżych truskawek
½ pęczka listków mięty
2 łyżki budyniu śmietankowego
1 łyżka tartej gorzkiej czekolady

Sos waniliowy:
330 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
3 jajka
1 łyżka budyniu śmietankowego
Cukier puder do oprószenia

Sposób wykonania:

Ciasto:
Składniki na ciasto zmiksuj dokładnie na jednolitą masę, odstaw na 20 minut  aby odpoczęło. Usmaż na niewielkiej ilości oleju cienkie naleśniki.

Nadzienie:
Twarożek rozetrzyj ze śmietanką oraz cukrem, dodaj pokrojone na małe kawałki truskawki, oraz posiekane listki mięty, wsyp budyń, tartą czekoladę  i dokładnie wymieszaj.
Nadzieniem smaruj naleśniki zawiń jego boki do środka a potem zwiń w rulon.
Ułóż w wysmarowanej masłem formie ceramicznej.

Sos:
Śmietankę zmiksuj z cukrem pudrem i jajkami, dodaj nasionka wydrążonej wanilii, wymieszaj, 
gotowym sosem polej naleśniki. 
Wierzch przykryj folią aluminiową.
Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180*c  przez  około 50 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia usuń folię i przyrumień naleśniki. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Smacznego!


2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj