Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

sobota, 12 listopada 2016

Gulasz pasterski



 Gulasz pasterski –to przepis z kuchni węgierskiej z dużą ilością papryki, niekoniecznie tej ostrej. 

Wspaniałe jednogarnkowe danie do którego przeznaczamy kilka gatunków mięs, im więcej, tym lepszy, które kroimy w grubsze kawałki.  Zagęszczony zacierką. Rozgrzewający, w sam raz na jesienno-zimowe dni.  Poza pokrojeniem mięsa i warzyw gotuje się sam.

Pyszny!



Składniki:

½ kg szynki wieprzowej
½ kg cielęciny
½ kg łopatki  wieprzowej
6 średnich  pieczarek
4-5 ziemniaków
1 marchewka
2 czerwone papryki
1 papryka żółta
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki smalcu lub masła klarowanego
½ szklanki suchej zacierki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
jarzynka lub sól do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
1 łyżeczka majeranku
2 łyżeczki słodkiej papryki
3 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
szczypta chili
szczypta kminku
natka pietruszki do posypania

Jak wykonać ?

Mięso opłukać, , osuszyć ręcznikiem papierowym , pokroić  w grubszą kostkę. W szerokim garnku rozgrzać  smalec lub masło klarowane, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką paprykę, chwilę przesmażyć , dodać  pokrojoną w kostkę cebulę oraz mięso, podsmażyć  10 minut pod przykryciem od czasu do czasu zamieszać..
Zalać wodą – tyle aby mięso było przykryte, dodać liście  laurowe i ziele  angielskie.





 Gotować na wolnym ogniu około 30 minut, po tym czasie dołożyć pokrojone w kostkę  ziemniaki, marchewkę, paprykę oraz pokrojone na ćwiartki pieczarki, doprawić do smaku majerankiem, jarzynką lub solą , szczyptą chili i kminku, dodać koncentrat pomidorowy,  gotować 30-40 minut, pod przykryciem na wolnym ogniu aż warzywa i mięso będą miękkie, jeśli całość zrobi się bardzo gęsta dodać trochę wody i gotować, w trakcie próbować i doprawić do smaku wg gustu.





Na kilka minut przed końcem gotowania wsypać  suchą zacierkę, gotować 5 minut  aż będzie miękka. Zestawić z ognia. 
Na talerzu oprószyć natką pietruszki.

Życzę smacznego!




4 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj