Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

sobota, 7 stycznia 2017

Grzanki z cukinią, camembertem i żurawiną



Uwielbiam! Przyjemnie chrupiące ciepłe grzanki z pszennej bagietki z masłem czosnkowym, cieniutkimi plasterkami cukinii, serem camembert i odrobiną konfitury z żurawiny. Szybkie to przygotowania na jeden kęs, z lampką półwytrawnego wina-poezja! Słoneczny mroźny i leniwy niedzielny poranek aż się prosi o takie grzanki…..


Składniki:

1 długa bagietka pszenna lub 2 mniejsze
1 mała cukinia
1 krążek sera camembert
15 dag szynki prosciutto
½ kostki masła
2-3 ząbki czosnku
Zioła do sałatek  lub włoskie do posypania
Mały słoiczek konfitury z żurawiny

Sposób przygotowania:


Masło ogrzać do temperatury pokojowej- ma być miękkie, utrzeć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bagietkę pokroić na cienkie kromki, z jednej strony smarować  cienko masełkiem ułożyć pokrojoną na cieniutkie plasterki cukinię oraz pokrojoną szynkę prosciutto, na wierzchu  ułożyć pokrojony na kawałki ser camembert, posypać ziołami.
Włożyć na 5-6 minut do nagrzanego do 180*c piekarnika, przed podaniem polać odrobiną konfitury żurawinowej.



Życzę smacznego! 




3 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj