Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 16 lutego 2017

Cytrynowe babeczki i kilka słów o formach do pieczenia



Gdy mam ochotę na coś nieskomplikowanego i bardzo prostego robię
mięciutkie, wilgotne i puszyste babeczki cytrynowe, uwielbiane przez dzieci i nie tylko J


Przepis który nie sprawia żadnych trudności i cieszy się niesłabnącym powodzeniem  wśród znajomych , doskonale smakują zarówno z kremem jak i bez. 

Do pieczenia jak zauważyliście już z pewnością,  używam zawsze produktów Dr.Oetkera  są niezawodne i dla mnie najlepsze na rynku, galaretki czy drożdże nie mają sobie równych, i piszę to ze szczerego serca, nie jest to wpis sponsorowany. 

Teraz działa również sklep online  gdzie można nabyć solidne, trwałe i wysokiej jakości formy do pieczenia, tortów, ciast, bab, czy muffinek, 
 kolosalnie różnią się od tych najtańszych gdzie po dwóch użyciach i mycia zwyczajnie rdzewiały i nadawały się tylko do wyrzucenia. 
Te posłużą z pewnością wiele lat, i nie będą to pieniążki wyrzucone w błoto, polecam Wam zajrzeć do sklepu  i zapoznać się z szeroką ofertą.






Składniki:

na około 30 sztuk babeczek:
2 jajka
4 szklanki mąki tortowej
2 szklanki mleka
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia Dr.Oetker
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżka soku z cytryny
Skórka otarta z jednej cytryny

Krem cytrynowy:
1 szklanka śmietany kremówki
25 dag mascarpone
2 łyżki kremu lemon curd

Sposób przygotowania:


Wszystkie składniki do przygotowania babeczek muszą mieć temperaturę pokojową.
Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia.
W misie ubić na puszystą pianę jajka z cukrami, wlać mleko oraz olej, delikatnie wymieszać, mikserem na najniższych obrotach, stopniowo, miksując wsypywać mąkę, wlać sok z cytryny , dodać startą skórkę , wymieszać tylko do połączenia.
Blachę do babeczek wyłożyć papierowymi  papilotkami, nakładać po 2 łyżki ciasta do ¾ wysokości. 
Piec 30-35  minut w temp 165*c na termo-obiegu  lub 30 minut na pieczeniu góra dół w 180*c.  
Najlepiej przed końcem pieczenia sprawdzić patyczkiem czy są upieczone.
Po upieczeniu wystudzić na kratce kuchennej.

Krem:
Schłodzoną śmietanę wymieszać z mascarpone i pudrem zmiksować do uzyskania sztywnego kremu, pod koniec dodać lemon curd, zmiksować krótko.
Krem przełożyć do szprycy cukierniczej, udekorować babeczki dowolnie.







Słodkich wypieków!

3 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj