Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 18 kwietnia 2017

Waniliowy sernik gotowany




Sernik bez pieczenia. Prawdziwa słodka gratka, delikatny w smaku o budyniowo-kremowej konsystencji, na warstwie maślanych herbatników, choć ma w sobie białą czekoladę nie jest przesłodzony. Idealny. Nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, wyjdzie każdemu.


Składniki:


Kwadratowa tortownica 24/24 cm

1 kg mielonego twarogu z wiaderka używam Piątnica
5 jajek
20 dag masła
½ szklanki cukru
16 g cukru z prawdziwą wanilią
½ tabliczki białej czekolady
1 łyżka mąki ziemniaczanej
½ szklanki mleka
35 dag herbatników maślanych
Biała czekolada do dekoracji

Sposób przygotowania:


Masło przełożyć do garnka, rozpuścić, dodać twaróg, wbić jajka, wsypać cukry oraz dodać połamaną na kawałki czekoladę, postawić garnek na średnim ogniu na kuchence, mieszać rózgą aż masa się rozpuści i połączy. 

Budynie i mąkę ziemniaczaną  rozprowadzić w mleku, wlać do masy serowej cały czas mieszając ugotować tak jak gotujemy zwykły budyń, masa zgęstnieje.

Blaszkę wyłożyć papierem pergaminowym, wyłożyć jedną warstwę herbatników, wylać połowę ciepłej masy, wyrównać, ułożyć herbatniki, zalać resztą masy i przykryć ostatnią warstwą herbatników, udekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. 

Pozostawić w temp pokojowej do ostygnięcia, następnie włożyć na całą noc do lodówki aż sernik stężeje.

Smacznego!

14 komentarzy:

  1. Pięknie się prezentuje :). Na pewno jest pyszny :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejna fajna propozycja. Fajnie, ze bez pieczenia, bo podczas przygotowan do świąt piekarnik często przeciazony jest:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto znam ale takiej wersji na herbatnikach nie robiłam. Wygląda zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie gotowane serniczki :) Twój wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowny serniczek. Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ładny, bardzo smaczny, pięknie się kroi :) Super serniczek, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A jaki to cukier z prawdziwą wanilia cukier waniliowy może być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może być.... choć ja polecam ten z prawdziwą wanilią...nie wanilinowy

      https://www.oetker.pl/pl-pl/nasze-produkty/ze-swiata-natury/cukier-z-wanilia-bourbon-z-madagaskaru-z-ziarenkami-12-g.html

      Usuń
  8. Mozna dac sernik truskawkowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można wg gustu, ale nie wiem jaki wyjdzie, nie próbowałam,

      Usuń
  9. Budyn ma byc na 0.5 litra czy o.75 mleka?

    OdpowiedzUsuń
  10. Na święta też robię, ale patrząc na zdjęcie Twojego sernika nie wiem czy nie zmienię ciemnej polewy na jasną...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dać ciemna,
      rzecz gustu 😘 pozdrawiam serdecznie ☺️

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj