Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 13 czerwca 2017

Czekoladowo miętowy sernik


Wilgotne czekoladowe ciasto i miętowa warstwa serowa o kolorze wiosny, to ciasto zachwyci amatorów wszelkich serników, jest pyszne wilgotne, można piec bez okazji a przy tym jest kapryśne bo choć ciasto czekoladowe wylewamy na spód,  po upieczeniu jest zazwyczaj odwrotnie, to masa serowa idzie na dno bo jest cięższa. Polecam!


Składniki:

Ciasto na blachę 25/30 cm
1,5 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
3 łyżki ciemnego kakao
20 dag masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
1 torebka cukru z prawdziwą wanilią 

Masa serowa:
1/2 kg twarogu zmielonego
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżka miękkiego masła
1 budyń śmietankowy
1/2 szklanki mleka
4 krople miętowe
Zielony barwnik-opcjonalnie zależy jaki efekt chcemy uzyskać 

Sposób przygotowania:

Ciasto:
Masło, cukier, cukier waniliowy i kakao podlewamy 5 łyżkami wody i gotujemy około 3-4 minut.
 Zdejmujemy z ognia studzimy.

Po ostudzeniu dodajemy 4 żółtka i miksujemy na jednolitą masę, pół szklanki odlewamy, zostawiamy do polania ciasta po upieczeniu.

Do reszty masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie wmieszać do ciasta wcześniej ubitą na sztywno pianę z białek, tak przygotowane ciasto wylać na wyłożoną pergaminem formę.

 Zmielony twaróg miksujemy z jajkami, mlekiem, masłem, cukrem,  oraz budyniem na jednolitą masę-krótko tylko do połączenia, na sam koniec wlewamy zielony barwnik i krople miętowe, miksujemy.

Masę serową  wylewamy na kakaowe ciasto. 
Pieczemy około 55 -60 minut w temp 175*c.
Po upieczeniu na jeszcze ciepłym serniku rozprowadzamy zostawioną wcześniej polewę, posypujemy zieloną  posypką.

Słodkich wypieków!








12 komentarzy:

  1. Cudny :) Przepis zapisuję sobie ponieważ córka lubi miętę i mam jej pod dostatkiem w ogródku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoje zdjęcia na prawdę kusza do przetestowania tego przepisu! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super połączenie mięta i czekolada :) mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki rozmiar blaszki ??

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystko pisze :-)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. nabrałam chęci do zrobienia tego cudu...uwielbiam miętowo czekoladowy smak

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam! Pyszności! Ja ostatnio przygotowalam tort czekoladowo- miętowy,po raz pierwszy i byłam mile zaskoczona smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow, świetnie wygląda ten przepis! Koniecznie muszę go spróbować, może nawet dziś!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj