Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 17 sierpnia 2017

Cannelloni z mięsem mielonym, cukinią i cyklanterą

Kuchnia szwajcarska  to miks kuchni niemieckiej, francuskiej i włoskiej, syte dania, najczęściej serowe lub ziemniaczane, dlatego też akcja Victorinox była inspiracją do stworzenia tego przepisu,
choć to danie do lekkich nie należy jest mega pyszne i znika błyskawicznie z talerzy, farsz to moja kompozycja smaków, pierwszy raz użyłam cyklanterę z własnego ogródka-jest to dziki ogórek o łagodnym smaku na pograniczu  groszku i papryki.  Nawet warstwowy sos jest biało-czerwony :) Całość zgrała się niesamowicie.
Danie warte wypróbowania!

#MyVictorinox 





Składniki:

25 dag makaronu cannelloni
½ kg mielonego mięsa z szynki
1 biała papryka
1 młoda cukinia
4 sztuki cyklantery
10 dag sera emmentaler lub gruyere
1 jajko
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
Sól i pieprz do smaku
Zioła prowansalskie do smaku
2 szklanki sosu pomidorowego do spaghetti

Sos beszamelowy:

3 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
600 ml mleka
Gałka muszkatołowa do smaku
Suszony rozmaryn do smaku
Biały pieprz do smaku
5 dag startego sera emmentaler do posypania
Dodatkowo:
Plasterki cukinii oraz cyklantery

Jak wykonać ?

Cebulę i czosnek obrać posiekać, zeszklić na oliwie, dodać  mielone mięso, pokrojoną w kostkę białą paprykę, cukinię i cyklanterę, dusić pod przykryciem aż mięso nie będzie surowe, zestawić z ognia, doprawić do smaku ziołami, solą oraz pieprzem. Wbić jajko, dodać starty ser i wymieszać.

 W naczyniu żaroodpornym na dnie wyłożyć sos pomidorowy do spaghetti, równomiernie rozprowadzić.
Suche rurki do cannelloni nadziewać przygotowanym farszem, ułożyć na sosie pomidorowym każdą obok siebie.
Przygotować beszamel:
Masło roztopić w rondelku, wsypać mąkę i energicznie mieszać trzepaczką, chwilę przesmażyć, powoli wlewać mleko cały czas mieszając aż do zgęstnienia.
Doprawić solą, białym pieprzem i rozmarynem oraz gałką, zagotować zdjąć z ognia. Zalać sosem dokładnie rurki-powinny być całkowicie zanurzone, widelcem przemieszać delikatnie tak aby sos dostał się w każdy zakamarek-wtedy będziemy mieć gwarancję że rurki równomiernie się upieką i będą mięciutkie. 
Ułożyć plasterki cukinii oraz cyklantery,
posypać starym serem, zapiekać około 35 minut w temp 180*c.
Podawać gorące po wyjęciu z pieca.




Życzę smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj