Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 3 listopada 2017

Ciasto śmietankowo-bananowe



Ciasto z serii szybkich,  prostych wypieków, zamiast masła dajemy tutaj słodką śmietankę, jest puszyste i wysokie, banany dodają fajnego posmaku, jedno z moich ulubionych ciast do kawy gdy wpadają niespodziewani goście. Najlepiej smakuje z kubkiem mleka.Polecam!


Blaszka 24/24 cm

Ciasto:
8 jaj
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
16 g cukru waniliowego
4 budynie śmietankowe (każdy  o wadze 40 g)
40 dag słodkiej śmietanki 30%
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
1 banan

Wykonanie:


Wszystkie składniki do przygotowania ciasta muszą mieć temp pokojową-to gwarancja udanego wypieku!


Białka oddzielić od żółtek. 
Białka ubić na sztywną pianę, gdy zaczną sztywnieć, cały czas miksując wsypywać stopniowo partiami cukier oraz cukier waniliowy, na koniec gdy piana będzie lśniąca dodać żółtka, krótko zmiksować do połączenia, wlać cienkim strumieniem śmietankę oraz miksując na najniższych obrotach,  stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z budyniami oraz proszkiem do pieczenia, robić to delikatnie aby nie utracić konsystencji piany, ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki, wyrównać, na wierzchu rozłożyć plasterki pokrojonego banana. 

Ciasto piec 50-55 minut w temp 175*c- po upieczeniu zostawić w piekarniku nie wyciągać od razu, wyciągnąć dopiero jak przestygnie. 

Zimne można oprószyć pudrem-ale nie jest to konieczne, ciasto jest wystarczająco słodkie.


Słodkich wypieków!

10 komentarzy:

  1. Pyszne ciacho .Wszystko co z bananami biorę w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można dodać inne owoce... np jabko

    OdpowiedzUsuń
  3. jutro wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  4. [rzepysznie wygląda to ciasto

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow! Ale fajny pomysł! I jakie cudnie wysokie to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam pytanie nie "siadzie"piana jak sie dodaje i ubija?bo ja zawsze mieszam dlatego pytam

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie wymiary blaszki?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj