Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 4 maja 2018

Wytrawne pierogi drożdżowe ala pizza




Maj!

 Na pewno każdy z Was ma na ten piękny miesiąc apetyczny plan w końcu cały rok czekaliśmy na niego z utęsknieniem, pogoda dopisuje, bzy kwitną jak szalone a w domowym zaciszu też można poszaleć ! 
Ja zrobiłam  pyszne drożdżowe pierożki o bazyliowej nucie z nadzieniem z pieczarek i sera żółtego  , coś na wzór pizzy bo smakują praktycznie tak samo J Choć zabawy z nimi jest, przyznaję J  to warto, są chrupiące a nadzienie wręcz rozpływa się w ustach za sprawą ciągnącego się sera, doskonałe do zabrania na piknik pod chmurką wystarczy tylko zabrać ze sobą kocyk i ketchup, smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, pycha, pycha i jeszcze raz pycha J







Ciasto drożdżowe:
300 g maki pszennej
1 łyżeczka soli
4 g drożdży instant
2 łyżki oliwy bazyliowej
180 ml mleka

Nadzienie:
6-7  pieczarek
1 cebula
1 łyżeczka masła
½ czerwonej papryki
15 dag sera goudy
Zioła prowansalskie do smaku
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku

Do posmarowania:
Oliwa z bazylią
Ketchup do podania


Sposób przygotowania:

 Ciasto drożdżowe:
Mleko podgrzewam aż będzie dobrze ciepłe. Mąkę wsypuję do miski, mieszam z solą, wlewam oliwę z bazylią, wypuję drożdże, wlewam mleko i całość zagniatam ręcznie –(jeśli ktoś posiada może robotem ) do powstania jednolitego gładkiego ciasta. Przykrywam miseczkę ściereczką i odnoszę  ciepłe miejsce na godzinę i czekam aż ciasto podrośnie, w tym czasie przygotowuję nadzienie.

Nadzienie:
Pieczarki ścieram na tarce o dużych oczkach , cebulę obieram kroję w drobną kostkę.
Na patelni rozpuszczam masło bez laktozy, dodaję cebulę, duszę 2 -3 minuty, po tym czasie dodaję pieczarki, całość duszę 2 minuty, zestawiam z ognia doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Studzę.
Paprykę siekam drobniutko mieszam z zimnymi pieczarkami
Ser żółty w plasterkach kroję w drobną kostkę, mieszam z nadzieniem. Doprawiam ziołami prowansalskimi.








Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę, oprószoną mąką wałkuję, dużą szklanką wycinam krążki , nakładam po łyżeczce nadzienia, formuję zgrabne pierożki, widelcem dociskam końce.


Układam na blasze, wierzch smaruję oliwą z bazylią. Piekę w nagrzanym do 185*c piekarniku około 20 minut. Podaję na zimno lub ciepło z ketchupem.





2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj