Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 7 października 2014

Pierogi z mięsem i kapustą

  • Klasyczne polskie pierożki-od dziecka lubiłam je jeść,na takiej kuchni się wychowałam,obowiązkowo w menu musiały znaleźć się choć raz na miesiąc...:)
  • Zmieniłam tylko przyprawy -moja Mama używała tylko soli i pieprzu,  ja dodałam do nich Jarzynkę Lux i Przyprawę gajowego firmy BELLA BIS które otrzymałam jakiś czas temu w ramach testowania-muszę przyznać że doskonale spisują rolę w mięsnych daniach są delikatne i aromatyczne,szczerze polecam! 







  • Składniki

    Ciasto:
    3 czubate szklanki mąki pszennej
    1 szklanka gorącej wody
    1 jajko
    szczypta soli
    mąka do podsypania ciasta

    Farsz:
    80 dag-1 kg gotowanego mięsa z kurczaka-u mnie mieszane z rosołu
    1,5 kg kiszonej kapusty
    3 cebule
    sól do smaku
    pieprz świeżo mielony do smaku
    jarzynka lux do smaku Bella Bis
    przyprawa gajowego do smaku Bella Bis
    słonina do okrasy

    • Sposób przygotowania

      1.
      Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać ze szczyptą soli,wbić jajko,zatrzeć lekko ciasto,wlewać powoli gorącą wodę gdy mąka wchłonie całą wodę zagnieść gładkie ciasto.Rozwałkować na cienki placek.
      2.
      Farsz: Kapustę kiszoną zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości,następnie odcedzamy,studzimy,odciskamy dobrze z nadmiaru wody.
      3.
      Obrane zimne mięso mielimy przez maszynkę do mięsa razem z odciśniętą ugotowaną kapustą . Cebulę obieramy,kroimy w drobną kostkę i szklimy na niewielkiej ilości oleju po czy dodajemy do farszu który doprawiamy do smaku solą czarnym pieprzem,szczyptą przyprawy gajowego i jarzynką .
      4.
      Na rozwałkowany placek kładziemy po łyżeczce farszu zawijamy ciasto i wykrawaczką,  wycinamy pół krążki pierogów po czym zlepiamy brzegi palcami. Tak przygotowane pierożki wrzucamy na wrzątek osolonej wody i gotujemy około 3 minut od wypłynięcia. Przed podaniem okraszamy słoninką .



2 komentarze:

  1. Pierogi palce lizać ,bardzo smakowicie się prezentują ,bardzo udane i kuszą, oj kuszą ....
    Takim pierogom nikt się nie oprze )
    Wspaniałe ,nic dodać nic ująć ...
    Pozdrawiam)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierogi zawsze. To jedno z moich najbardziej ulubionych tradycyjnych dań polskiej kuchni. Twoje prezentują się wyśmienicie.
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
    PS: Obserwuję. Mogę liczyć na to samo?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj