Domowa wędlina pieczona z serii"wiem co jem"Ten boczek będzie idealny dla tych którzy lubią aromatyczne ziołowe mięsa,mój mąż był zachwycony smakiem.
Danie powstało dzięki aromatycznym przyprawom firmy SKWORCU które mam przyjemność testować,staram się je wykorzystywać w kuchni najlepiej jak tylko potrafię.
Składniki
1,3 kg boczku bez skóry 1 duża cebula 2 łyżki musztardy sarepskiej sól morska pieprz syczuański
Boczek myjemy osuszamy, nakłuwamy ostrym nożem na całości,oprószamy ziołami, pieprz rozcieramy w moździerzu dzięki czemu wydobywamy z niego intensywny aromat, smarujemy musztardą, cebulę obieramy kroimy w piórka rozsypujemy na mięsie,całość rolujemy ściskamy sznurkiem bawełnianym.
Oprószamy resztą ziół i solą układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do lodówki na 12 godzin.Przed pieczeniem wlewamy do naczynia 100 ml wody i pieczemy około 1,5 godziny w temp 180*c.
U mnie stała pozycja wedlinowa tylko nie piekę a gotuje ...fajny skład tej czubricy..
OdpowiedzUsuńa ja nigdy jeszcze boczku nie gotowałam zawsze w postaci pieczonej...;)
Usuń