Drożdżowe chlebki pełne serowego ciągnącego się nadzienia z jajkiem. Chrupiące i pomimo ubogiej ilości składników wręcz przepyszne! Najważniejszy element to ciasto drożdżowe, natomiast do nadzienia można użyć dowolnych ulubionych serów w zasadzie wszytskie te które zalegają Wam w lodówce :) z każdymi smakuje bardzo dobrze, można dać kozi, halloumi, feta, parmezan i co Wam tylko przyjdzie do głowy.
W sam raz na pyszne gorące śniadanie.
Składniki na 4 porcje/
½ kg mąki pszennej
7 g suszonych drożdży
½ szklanki ciepłej wody
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 czubata łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju z awokado
Nadzienie:
15 dag startego sera : parmezan, cheddar, gouda, kozi
15 dag pokruszonej fety
4 małe jajka
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać do miski wymieszać z suchymi drożdżami , solą oraz cukrem, wlać ciepłą wodę , dodać jogurt i całość zagnieść w jednolite gładkie ciasto Az zacznie odchodzić od ręki, gdyby było zbyt twarde dodać trochę więcej wody, gdy za luźne dosypać łyżkę mąki. Na sam koniec dolać łyżkę oliwy i ponownie wymieszać. Miskę przykryć ściereczką, odnieść w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto zagnieść na stolnicy podzielić na 4 równe porcje, rozwałkować okrągłe placki, boki z dwóch stron zagiąć do środka a końcówki zlepić formując zgrabne łódeczki. Delikatnie przenieść na blachy od piekarnika wyłozone pergaminem.
Do środka nałożyć serowe nadzienie , na środku wbić jajko delikatnie oprószyć solą-uważać bo sery są słone! I pieprzem. Całość zapiekać w nagrzanym do 220*c piekarniku przez 15 minut, tak aby żółtko pozostało płynne a białko ścięte i ser rozpuszczony.
Podawać gorące od razu po wyjęciu z pieca.
Smacznego!
*Przepis powstał przy użyciu produktów z