Jesienne wypieki rządzą swoimi prawami, wykorzystujemy dary natury, wypieki nabierają aromatu i koloru jesiennych liści, królują na stołach szarlotki i ciepłe placuszki z dynią, szybkie babeczki takie jak te do filiżanki herbaty z przyjaciółką .
Wilgotne, korzenne i bardzo smaczne. Skusisz się ?
Składniki na 16 dużych sztuk:
4 duże jajka
20 dag puree z dyni hokkaido
25 dag mąki pszennej tortowej
12 dag brązowego cukru demerara
1 cukier ze skórką pomarańczową Dr.Oetker
200 ml oleju słonecznikowego
1 jabłko
Szczypta soli
2 łyżeczki przyprawy do piernika Dr.Oetker
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Mąkę tortową wymieszać w misce z przyprawą korzenną, cukrem z pomarańczą , sodą oraz proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
W drugiej misce utrzeć na puch jajka z brązowym cukrem. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do ubitych jajek, wlać olej, dodać puree z dyni, starte jabłko , wymieszać do mokrej masy wsypać wymieszane suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną lub szpatułką, tylko do połączenia.
Formę na muf finy wyłożyć papierowymi papilotkami nakładać porcje ciasta łyżką do ¾ objętości papilotki. Piec przez 25 minut w temp 175*c na grzaniu góra dół.
Studzić przy uchylonych drzwiczkach.
Słodkich wypieków!