STRONY

czwartek, 21 października 2021

Jesiennne muffinki jabłkowo-dyniowe

 

Jesienne wypieki rządzą swoimi prawami, wykorzystujemy dary natury, wypieki nabierają aromatu i koloru jesiennych liści, królują na stołach szarlotki i ciepłe placuszki z dynią, szybkie babeczki takie jak te do filiżanki herbaty z przyjaciółką . 

Wilgotne, korzenne i bardzo smaczne. Skusisz się ?





Składniki na 16 dużych sztuk:

4 duże jajka

20 dag puree z dyni hokkaido

25 dag mąki pszennej tortowej

12 dag brązowego cukru demerara

1 cukier ze skórką pomarańczową Dr.Oetker

200 ml oleju słonecznikowego

1 jabłko

Szczypta soli

2 łyżeczki przyprawy do piernika Dr.Oetker

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Mąkę tortową wymieszać w misce z przyprawą korzenną, cukrem z pomarańczą , sodą oraz proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.

W drugiej misce utrzeć na puch jajka z brązowym cukrem. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.  Do ubitych jajek, wlać olej, dodać puree z dyni, starte jabłko , wymieszać do mokrej masy wsypać  wymieszane suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną lub szpatułką, tylko do połączenia.

 

Formę na muf finy wyłożyć papierowymi papilotkami nakładać porcje ciasta łyżką do ¾ objętości papilotki. Piec przez 25 minut w temp 175*c na grzaniu góra dół.

Studzić przy uchylonych drzwiczkach.



Słodkich wypieków!