Uwielbiam to ciasto z kilku powodów. Po pierwsze cudownie wygląda na talerzu, po drugie zaspakaja apetyt na słodkie, po trzecie aby go zrobić nie trzeba odpalać piekarnika.
Dobre produkty to w tym cieście podstawa, więc nie zamieniajcie masła na margarynę i biszkopty koniecznie savoiardi nie zwykłe, bo te zwykłe Wam się w tym cieście rozciapią. Robi się je naprawdę łatwo. Jeśli nie macie dostępu do likieru Cointreau który jest dość drogi możecie zastąpić go białym lub ciemnym rumem. Też smakuje wspaniale.
Macie gwarancję, że po jednej porcji na długo zaspokoicie ochotę na cukier :) Po wspaniałej jakości biszkopty i nie tylko zapraszam Was do sklepu internetowego Kuchnie Świata prawdziwy raj dla kochających dobrą kuchnię.
Składniki na formę 27/23 lub podobną
Ok. 35 sztuk podłużnych biszkoptów savoiardi
Krem śmietanowo-budyniowy:
20 dag masła
1,5 szklanki mleka
½ szklanki śmietanki 30%
4 łyżki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 łyżka likieru cointreau
Poncz:
120 ml dobrego soku
pomarańczowego
50 ml likieru cointreau
Dodatkowo:
4 łyżki frużeliny
lub konfitury z wiśni
4 łyżki płatków migdałowych
kilka ciasteczek amaretii lub 2 pokruszone biszkopty
Sposób przygotowania:
Pół szklanki mleka zmiksować
ze śmietanką, żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną na gładką jednolitą masę
bez grudek. Ostawić
Szklankę mleka
zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Do gotującego się wlać zmiksowaną zawiesinę i ugotować gęsty budyń. Zestawić z
ognia i wystudzić.
Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego
budyniu aż powstanie krem, na sam koniec dodać sok z cytryny i likier ponownie
zmiksować.
Poncz:
Sok pomarańczowy wymieszać z likierem cointreau .
Jedną warstwę biszkoptów ułożyć w kwadratowej formie
wyłożonej pergaminem, nasączyć połową
ponczu, na biszkoptach nałożyć konfiturę małymi kleksami- po dwie łyżki na każdą warstwę, wyłożyć
połowę kremu i czynność powtórzyć. Na wierzchu ma być krem.
Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni aż nabiorą złocistego koloru. Wystudzić, posypać wierzch ciasta razem z pokruszonymi biszkoptami lub ciasteczkami amaretti . Chłodzić całą noc w lodówce.
Najlepiej smakuje lekko ogrzany, wiec wyjąć z lodówki na 20 minut przed podaniem.
Smacznego!