STRONY

czwartek, 7 listopada 2024

Francuskie makaroniki z kawowym ganache

 Makaroniki to lada wyzwanie, nie jest to łatwy wypiek i nie zawsze wychodzą, są kapryśne jak mało co. Są włoskie, są francuskie, dwie różne szkoły, francuskie są łatwiejsze do zrobienia ale w nich jest mniej stabilne ciasto, więc różnie to bywa, nadzienie mocno kawowe podkręca smak korpusów. Całość pyszna, zaopatrzcie się  w matę do makaroników i można działać.

Choć raz musicie wypróbować.






 

Składniki:

Makaroniki:

110 g białek jaj kurzych

160 g cukru pudru

130 g drobnego cukru

14 dag mąki migdałowej

1 łyżeczka białka w proszku(można pominąć) ja daję dla stabilności

1 łyżeczka zmielonej kawy naturalnej

Szczypta soli

 

Kawowe ganache:

175 g czekolady karmelowej bez nadzienia

100 g śmietanki kremówki

75 g zaparzonego espresso

4 g żelatyny

2 łyżki zimnej wody

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Cukier puder zmielić  dodatkowo w blenderze z mąką migdałową tylko do sypkiej konsystencji, nie za długo bo wytrąci się olej, przesiej przez grubsze sitko, pozostałości-grudki wyrzuć.

 

Białka jaj umieścić w czystej misce, wsypać szczyptę soli i ubijać na średnich obrotach miksera 2 minuty, po tym czasie wsypywać partiami cukier zwykły i białko w proszku całość ubijać jeszcze 4 minuty, po tym czasie wsypać na dwie tury cukier puder wymieszany z mąką migdałową oraz kawą , wymieszać delikatnie a potem zacząć rozcierać szpatułką o ścianki misy miksera, w ten sposób pozbywamy się pęcherzyków powietrza, dobrze zgarnąć masę od spodu i ucieraj aż masa będzie spadała swobodnie ze szpatułki i bez problemu zrobisz z ciasta ósemki, jeśli tak masa jest gotowa, jeśli jest za gęsta powtórz rozcieranie, masę przełożyć do worka cukierniczego  z okrągłą końcówką., wyciskaj na makaronikową matę troszkę mniej niż zaznaczone kółeczko, ponieważ ciasto „rozejdzie” się. 

Tak przygotowane makaroniki odłóż na 20-30 minut do wyschnięcia jeśli po 20 minutach wytworzyła się matowa skórka i ciasto nie klei się do palca, makaroniki są gotowe do pieczenia.

Nagrzać  piekarnik do 155*c na grzaniu góra -dół i piec  od 12-15 minut w zależności od mocy piekarnika, bo każdy piecze inaczej, po około 13 minutach uchylić  piekarnik  i jeśli po dotknięciu makaronik jest sztywny to znaczy że jest gotowy, jeśli się „rusza” musi jeszcze zostać w piekarniku 3-5 minut. Gotowe wyjąć z piekarnika,  zostawić do całkowitego ostygnięcia.

 

Kawowe ganache:

Żelatynę  zalać zimną wodą, zostawić do napęcznienia

Śmietankę kremówkę  dobrze podgrzać z zaparzonym espresso, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać, dodać połamaną na kawałki karmelową czekoladę, gdy czekolada zmięknie całość zmiksować blenderem , przykryć wierzch folią spożywczą i odstawić do lodówki na minimum 6 godzin, po tym czasie krem utrzeć łyżką, przełożyć do worka cukierniczego i tylką  z ozdobną końcówką wyciskać krem na połówkę  makaronika przykryć drugim. Schłodzić i podawać.


Słodkich wypieków

Wpis powstał przy współpracy z 

Kuchnie Świata