STRONY

wtorek, 30 września 2014

Conchiglioni z łopatką pod beszamelem

  • Muszle nadziane mięsem mielonym z łopatki, z warzywami, doprawione aromatycznym pieprzem syczuańskim i przyprawą z aromatycznych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim,firmy SKWORCU, które miałam przyjemność testować, całość ukryta pod delikatnym beszamelem jest doskonałym daniem na obiad! 


Składniki

26 sztuk conchiglioni
1 duży por
1/2 cukinii
1 czerwona papryka
3 łyżki oliwy
1/2 kg łopatki wieprzowej
200 ml rosołu lub bulionu warzywnego
80 g żółtego sera-goudy

Przyprawy:
pieprz syczuański
pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim
sól morska do smaku

Sos Beszamelowy:
2 łyżki masła
1,5 łyżki mąki pszennej
500 ml mleka 3,2
szczypta białego pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
sól do smaku

Sposób przygotowania


Mięso z łopatki myjemy kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa.

Warzywa myjemy,paprykę wydrążamy z nasion kroimy w kostkę razem z cukinią i porem.   W głębokiej patelni lub woku rozgrzewamy oliwę przesmażamy por, 
po chwili wrzucamy mięso,smażymy,podlewamy bulionem i dusimy około 10 minut,
po tym czasie dodać paprykę i cukinię,trzymać cały czas na wolnym ogniu.

Pieprz syczuański rozetrzeć w moździerzu razem z przyprawą z pomidorów i doprawić przyprawami mięso do smaku,posolić.

Wymieszać, zestawić z ognia.


Muszle ugotować all dente w osolonym wrzątku ułożyć na desce każdą muszlę osobno aby się nie posklejały. Przygotowanym farszem napełnić każdą muszlę z osobna.


Sos beszamelowy: W garnku roztopić masło dodać mąkę pszenną i wymieszać na gładką pastę,wlać mleko,cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować około 2 minut aż sos zacznie gęstnieć.


Wylać na dno naczynia żaroodpornego,ułożyć w sosie muszle z mięsem,posypać startym drobniutko serem żółtym,przykryć naczynie folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c i zapiekać około 10-15 minut.   

Podawać gorące.


Przyprawy firmy Skworcu.com.pl są bardzo aromatyczne,produkty były odpowiednio zabezpieczone w transporcie tak aby nie przeszły sobą.Duży plus za przezroczyste woreczki,dzięki czemu wyraźnie widać strukturę.
Polecam bardzo gorąco!
http://www.skworcu.com.pl/




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !