STRONY

środa, 10 września 2014

Kruche tartinki z grzybami



  • Danie które pachnie lasem i jesienią,kruche ciasto i farsz grzybowy, zamknięta całość w małych mini tartach doskonała na ciepłą przekąskę czy nawet smaczny obiad!

Składniki

Ciasto:
20 dag mąki pszennej
12 dag masła
1 jajko
1 płaska łyżka śmietany 18%
szczypta soli

Farsz:
30 dag maślaków
1 cebula
2 jajka
pęczek szczypiorku cienkiego
1 łyżka masła
100 g śmietany 18%
50 ml mleka 3,2%
sól morska do smaku
biały pieprz do smaku

  • Sposób przygotowania


    Ciasto: Mąkę połączyć z masłem wbić jajko,dodać szczyptę soli oraz łyżkę śmietany i zagnieść ciasto,wylepić nim małe foremki na tartaletki-dno i boki.
    Farsz: Maślaczki oczyścić obrać skórkę z kapeluszy,opłukać,większe pokroić a mniejsze zostawić w całości.Wrzucić na suchą patelnię i dusić aż cały sok z nich odparuje,dodać masło oraz posiekaną cebulkę i dusić około 10 minut,mieszając.
    Doprawić do smaku solą i białym pieprzem,lekko przestudzić,wbić jajka,dodać śmietanę i mleko oraz posiekany drobno szczypiorek,wymieszać.
    Masę wyłożyć na kruche ciasto,wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c piec około 30 minut. Podawać na ciepło.

5 komentarzy:

  1. Powodzenia w prowadzeniu bloga . Tartary mi sie podobaja ,musze chyba sie skusic rowniez na podobne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny blog z baaaardzo apetycznymi przepisami! Powodzenia! Bardzo się cieszę, że jestem pierwszym obserwatorem bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dorotko bardzo mi miło!!!!

    Ula dziękuję..:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dotarłam do końca, na pewno tu wrócę, bo widziałam kilka przepisów, które koniecznie muszę wypróbować! Czekam na konto na FB :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !