STRONY

sobota, 18 października 2014

Ciasto kajmakowo-makowe z jabłkami

  • Mamy weekend a u mnie musi być ciasto jak już wiecie,  tym razem zapraszam na makowe ze słodką bezą kokosową, puszystym kremem budyniowym, cała słodycz przełamana kwaskowymi jabłkami z galaretką, tworzą duet idealny.
  • Znakomicie sprawdzi się jako i deser do kawy czy na udekoruje świąteczny stół......


 




Składniki

Blaszka o wym 24/42 cm

Ciasto makowe:
6 jajek
200 g masła lub margaryny
1 szklanka maki tortowej
1 szklanka cukru
2 łyżki śmietany 18%
1/2 szklanki suchego maku
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto kokosowe
4 białka jaj
3/4 szklanki cukru
1 szklanka wiórek kokosowych białych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
80 dag winnych jabłek (po obraniu)
2 galaretki agrestowe
3/4 szklanki wody
3 łyżki cukru
1 łyżka masła

Masa budyniowa:
1 budyń na 750 ml mleka
2,5 szklanki mleka
1 łyżka mąki tortowej
3/4 szklanki cukru
1 kostka masła lub dobrej margaryny

Dodatkowo:
1 puszka gotowego kajmaku
80 g wiórek kokosowych białych

  • Sposób przygotowania

    1.
    CIASTO MAKOWE: Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem dodając stopniowo same żółtka jaj,następnie nie przerywając ucierania dodać śmietanę, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem,dodać do masy,wymieszać.Białka jaj ubić na sztywną lśniącą pianę dodać do ciasta delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej o podanych wymiarach. Piec około 40 minut w temp 180*c. Po wystudzeniu całkiem zimne przeciąć wzdłuż na połowę.
    2.
    CIASTO KOKOSOWE: Białka jaj ubić na lśniącą sztywną pianę pod koniec ubijania wsypać cukier,zmiksować,dodać wiórka i proszek do pieczenia,wymieszać.Przełożyć do blaszki o takich samych wymiarach jak piekliśmy ciasto makowe,wsadzić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec około 15-20 minut. Po upieczeniu wystudzić
    3.
    MASA JABŁKOWA: Obrane jabłka pokroić w plastry dodać masło i cukier chwilę podprażyć aż zaczną być miękkie,następnie wlać wodę gotować całość 2 minuty, po czym zestawić z ognia wsypać galaretki,mieszać do całkowitego rozpuszczenia,zostawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia.
    4.
    MASA BUDYNIOWA: Część mleka zagotować z cukrem,budyń z mąką roztrzepać w pozostałym mleku wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń.Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch dodając po łyżce zimnego budyniu, przygotować krem.
    5.
    PRZEŁOŻENIE: Jeden płat ciasta makowego wysmarować masą budyniową przykryć drugą warstwą makową wylać tężejące jabłka z galaretką przykryć ciastem kokosowym rozsmarować puszkę kajmaku posypać wiórkami.
    Imieniny u cioci

2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !