STRONY

środa, 22 października 2014

Dwusmakowe makaronowe roladki w pomidorach

  • Podstawowa baza-makaron jest wspaniała ale ja poszłam dalej i połączyłam smaki dwóch serków Apetina- pesto z rukolą i pomidory z bazylią,  całość zapieczona w sosie pomidorowym,z nutą cheddara i wyszło pyszne niebanalne danie obiadowe.
  • Precz z nudą!

  • Składniki

    9 płatów lasagne
    125 g serka kremowego z pesto i rukolą Apetina
    125 g serka z pomidorami i bazylią Apetina
    1/2 zielonej papryki
    1/2 czerwonej papryki
    1 młoda cukinia
    50 g sera cheddar
    zioła włoskie do smaku
    czubrica zielona do smaku
    sól morska do smaku
    pieprz czarny świeżo zmielony do smaku

    Sos pomidorowy:
    500 g pomidorów w puszce bez skórki
    3 łyżki oliwy
    4 ząbki czosnku
    1 cebula
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    świeże oregano

Sposób przygotowania

Makaron lasagne gotować około 6 minut w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki oliwy,odcedzić przelać zimną wodą ułożyć każdy płat osobno. Przeciąć wzdłuż na połowę.

Cukinię umyć pokroić wzdłuż na cieniutkie plastry ułożyć na na płatach lasagne.Serek z rukolą wymieszać z pokrojoną w kosteczkę papryką zieloną doprawić szczyptą czubricy do smaku, wymieszać. Serek z pomidorami wymieszać z pokrojoną czerwoną papryką doprawić do smaku ziołami włoskimi.




Tak przygotowane nadzienie rozsmarowywać na paskach makaronu -na przemian zawijać roladki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym niewielką ilością oliwy.






Sos pomidorowy: 

Czosnek i cebulę obrać posiekać drobno zeszklić w rondelku na oliwie po chwili dodać pomidory w puszce i całość dusić około 10 minut po czym wylać na ułożone roladki,posypać płatkami sera cheddar oraz świeżym oregano, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c całość zapiekać 20 minut. 
Podawać od razu po przyrządzeniu, gorące.



Życzę smacznego:-)

Przepis bierze udział w konkursie na Durszlak.pl 
Trzymajcie kciuki mooocno!



Dania z serkami kremowymi

2 komentarze:

  1. Cudne te roladki ,pięknie wyglądają ,bardzo apetycznie ,bardzo efektowne
    Są bez wątpienia przepyszne ...

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !