STRONY

czwartek, 9 października 2014

Pieczeń domowa alla mielonka

  • Domowa mielonka pieczona z serii "wiem co jem" doskonała zarówno na zimno jak i na gorąco, w moim domu je się ją jako dodatek na kanapki,smacznie zdrowo i bez konserwantów!



  • Składniki

    1,5 kg łopatki wieprzowej
    1/2 kg boczku gotowanego
    1/2 cebuli
    6 ząbków czosnku
    2 jajka
    300 ml wody
    jarzynka LUX BELLA BIS
    przyprawa gajowego BELLA BIS
    czubrica czerwona do smaku
    sól morska do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku
    szczypta mielonego kminku
    • Sposób przygotowania

      1.
      Łopatkę wieprzową płuczemy pod bieżącą wodą osuszamy ,z boczku ściągamy spodnią skórkę,mielimy przez grube sitko razem z obranym czosnkiem.
      2.
      Cebulę obieramy drobno siekamy nożem dodajemy do mięsa,wbijamy jajka wlewamy wodę,doprawiamy do smaku ziołami,wyrabiamy jednolitą gładką masę.
      3.
      Przekładamy do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego,po wierzchu posypujemy gruboziarnistą przyprawą gajowego,pieczemy w piekarniku około 50-55 minut w temp 180*c. Po ostudzeniu kroimy na plastry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !