STRONY

sobota, 11 października 2014

Włoski przekładaniec czyli Lasagne w polskim stylu

  • Lasagne to najprostsze danie pod słońcem,pachnące oliwą czosnkiem i pomidorami,smakowity zapach rozchodzący się po kuchni sprawia ze czujemy się przez chwilę jak byśmy byli w słonecznej Toskanii.....


  • Składniki

    30 dag płatów lasagne

    45 dag mięsa mielonego
    2 cebule
    1 papryka czerwona
    4 ząbki czosnku
    3 łyżki oliwy
    1 puszka krojonych pomidorów
    50 ml czerwonego wytrawnego wina
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1 duża kulka mozzarelli
    zioła włoskie do smaku
    1/2 łyżeczki mielonej słodkie papryki
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku


    Sos beszamelowy:
    60 g masła
    50 g mąki pszennej
    500 ml mleka
    sól pieprz do smaku
    szczypta ziół prowansalskich
    natka pietruszki lub świeży majeranek do dekoracji

  • Sposób przygotowania

  • Płaty lasagne gotować 3 minuty w osolonym wrzątku wyjąć rozłożyć na drewnianej desce każdy osobno obok siebie aby się nie posklejały.
  • Przygotowujemy farsz: Cebulę obieramy siekamy w kostkę,obrany czosnek przeciskamy przez praskę.Paprykę myjemy wydrążamy z nasion kroimy w kostkę.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę wrzucamy czosnek i cebulę szklimy 2-3 minuty po czym dodajemy paprykę i mięso mielone.Wlewamy wino. 
  • Doprawiamy do smaku ziołami, smażymy 5 minut po tym czasie wrzucamy pomidory z puszki dodajemy koncentrat dusimy kolejne 5 minut wszystko razem. 
  • Płaty lasagne ułożyć w formie warstwami przełożone masą mięsną.
  • Sos beszamelowy: W rondelku rozpuścić masło,wsypać mąkę i zasmażyć wlać mleko i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia aż sos zgęstnieje,doprawić do smaku .
  • Zalać zapiekankę ułożyć na wierzchu ser mozzarella pokrojony w cienkie plastry,zapiec w nagrzanym do 190*c 15-20 minut. 
  • Podawać gorące danie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !