STRONY

czwartek, 16 października 2014

Wstążki z sosem serowo-orzechowym

  • Dziś na blogu danie które powstało dzięki małej współpracy z makaronami MIĘDZYBRODZKI 
  • Oryginalnie i harmonijnie skomponowane składniki tworzą syte i szybkie danie obiadowe miłe dla oka a co najważniejsze dla podniebienia, miłośnicy pleśniowych serów będą zachwyceni!






Składniki

250 g makaronu wstążki-użyłam Międzybrodzki

Sos:
100 g sera pleśniowego
200 g śmietany 18%
5 łyżek mleka 3,2%
90 g orzechów włoskich
1 mała cebulka
4 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
1/2 pęczka natki pietruszki
sól morska do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki oliwy tak jak w przepisie na opakowaniu.
Odcedzamy.




Sos: Orzechy włoskie rozdrabniamy delikatnie w woreczku foliowym tłuczkiem do mięsa lub wałkiem.
Cebulę i czosnek obieramy siekamy drobniutko,szklimy w garnku z dodatkiem oleju,

wrzucamy orzechy, całość smażymy 2 minuty cały czas mieszając.







Dodajemy rozdrobniony ser wlewamy śmietanę i posiekaną natkę całość gotujemy do rozpuszczenia sera,wlewamy mleko,doprawiamy do smaku solą i pieprzem,zagotowujemy odstawiamy. 

Makaron rozkładamy na talerze polewamy przygotowanym sosem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !