STRONY

piątek, 20 marca 2015

Mazurek Wielkanocne jajo marcepanowe

  • Mój pierwszy w życiu mazurek-nowoczesny, marcepanowy, słodki i kruchy, choć nieco pracochłonny, domeną tego mazurka jest nietypowy smak, długo zachowuje świeżość, można się nim cieszyć całe święta.
  • To taka próba generalna przed nadchodzącą Wielkanocą.




Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
20 dag masła
2 żółtka jaja
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
1 torebka cukru wanilinowego Delecta
3/4 szklanki cukru
szczypta soli

Przełożenie:
1 szklanka marmolady wiśniowej
2 łyżki likieru wiśniowego

Dekoracja;
40 dag masy marcepanowej
kolorowe barwniki w żelu -żółty, czerwony,zielony
płatki migdałowe

Sposób przygotowania:


Ciasto: Mąkę pszenną przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrami oraz żółtkami, dodać posiekane zimne masło, siekaczem do ciasta kruchego połączyć składniki a potem szybko zagnieść ciasto.

Podzielić na dwie równe części. 

Rozwałkować przez papier pergaminowy, dzięki temu nie będzie kleić się do wałka, gotowym szablonem z tektury-ja robiłam własnoręcznie gdyż nie miałam gotowej formy, o kształcie jajka wyciąć nożykiem dwie identyczne pisanki, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem.W cieście porobić dziurki widelcem.

Piec w nagrzanym do 190*c piekarniku około 15 minut. Wyjąć ostudzić.


Przełożenie: Marmoladę lekko podgrzać wymieszać z wiśniowym likierem rozsmarować na jednej pisance, przykryć drugą kruchą pisanką na wierzchu również rozsmarować cienko marmoladę


Dekoracja: 25 dag marcepanu zabarwić na żółty kolor-ilość barwnika zależy od efektu jaki chcemy uzyskać, zagnieść całość na jednolitą masę , rozwałkować na cienki placek przez pergamin,przykryć całą pisankę , nadmiar masy odciąć po bokach cienkim nożykiem. 

Resztę marcepanu zabarwić na pozostałe kolory , udekorować mazurka. 




                                      Ps.Mój Wypiek bierze udział w Akcji na Durszlaku- Wielkanocne wypieki z Delectą.
                                                                 
                                                                                        Życzę smacznego!


Wielkanocne wypieki z Delectą

8 komentarzy:

  1. Ale śliczny :-) bardzo lubię mazurki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysłowy mazurek, w przekroju fajnie wygląda:) I to gniazdo śliczne z jajkami:)

    Ps. Swoją drogą masz rękę do jaj, skoro to sama wycinałaś :P Wyszło równiutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do jaj powiadasz? no może ;) Potrafisz człowieka rozśmieszyć..:D

      Usuń
  3. Zachwycająca dekoracja, podziwiam :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !