STRONY

niedziela, 10 maja 2015

Lemon Curd-cytrynowy budyń

  • Lemon curd-przepisów na niego jest wiele...zazwyczaj robiony jest na maśle przez co jest bardzo kaloryczny. 
  • Mega cytrynowy - idealnie spisze się jako dodatek do kruchych babeczek, warstwy tortu czy sernika, możliwości jego zastosowania jest wiele, amatorzy kwaśnych cytrynowych smaków będą nim zachwyceni!
  • Ja robiłam go pierwszy raz, zredukowałam ilość masła na rzecz oleju roślinnego dzięki temu jest lżejszy,  będę robić go częściej jest obłędny!



Składniki:

3 cytryny
1 łyżka oleju słonecznikowego
1 łyżeczka masła
20 dag cukru
16 g cukru waniliowego
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
2 jajka
2 żółtka

Sposób przygotowania:

Cytryny wyszorować szczoteczką pod ciepłą wodą, przekroić na połówki, wycisnąć z nich sok a skórkę drobniutko zetrzeć, umieścić w rondelku wsypać cukry, dodać jajka oraz żółtka,wsypać mąkę ziemniaczaną podgrzewać cały czas mieszając tak aby nie było grudek-ja robiłam to trzepaczką aż do zagotowania , 




następnie dodać olej oraz masło mieszając gotować jeszcze około 3 minut. Można używać od razu lub do 7 dni trzymając gotowy budyń w lodówce.


Życzę smacznego -)

1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !