STRONY

piątek, 15 maja 2015

Tarta z makaronem i szparagami na cieście francuskim

  • Tarta z makaronem i szparagami na cieście francuskim to aromatyczny obiad, który kusi kolorami i świeżością składników, idealny na ciepłe dni!
  • Jest syta i aromatyczna z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad.A przy tym szybko się ją robi.




  • Składniki:

    CIASTO:
    1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego około 280 g

    NADZIENIE:
    25 dag makaronu ozdobne wstęgi Makarony Polskie
    40 dag zielonych szparagów
    10 dag szynki np gotowanej
    1 młoda cukinia
    1/2 pora
    3 łyżki oliwy
    sól morska do smaku
    pieprz mielony do smaku

    MASA JAJECZNA:
    3 jajka
    10 dag sera żółtego
    20 dag śmietany gęstej 18%
    szczypta gałki do smaku
    sól do smaku
    szczypiorek cienki do posypania
  • Sposób przygotowania:

  • Świeżym ciastem francuskim wylepić dno i boki okrągłej formy żaroodpornej do zapiekanki.

  • Makaron do zapiekanki gotujemy al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki oliwy, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce, blanszujemy na stojąco 3 minuty we wrzątku z dodatkiem soli i łyżeczki cukru, odcedzamy kroimy na kawałki.

  • Cukinię myjemy i kroimy w szerokie wstążki, a pora na krążki, podsmażamy chwilę na rozgrzanej oliwie, aż się zeszklą.Do ugotowanego makaronu dodajemy szparagi, pokrojoną szynkę oraz cukinie z porem doprawiamy solą i pieprzem do smaku mieszamy. Gotowe nadzienie wykładamy na ciasto francuskie.

  • Jajka wbijamy do miski, miksujemy mikserem w trakcie dodajemy śmietanę oraz starty na tarce jarzynowej żółty ser, doprawiamy do smaku solą i gałką muszkatołową oraz białym pieprzem wylewamy na nadzienie, wstawiamy zapiekankę do nagrzanego do 180*c piekarnika i zapiekamy około 40 minut. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem, podajemy na gorąco po wyjęciu z pieca.


  • Smacznego :)

Ps. Tutaj zapoznacie się z szerokim asortymentem wspaniałych makaronów firmy MAKARONY POLSKIE



                                                                Polecam gorąco :)

  • Szparagowe<3Love

3 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !