STRONY

wtorek, 11 sierpnia 2015

Keks majonezowy z borówką amerykańską

  • Pyszne puszyste i wilgotne ciasto na bazie majonezu którego tutaj w ogóle nie czuć-cała słodycz przełamana słodko-kwaśnymi owocami borówek , to idealny wypiek na słodki poczęstunek. Uwielbiam to ciasto !






Składniki:

6 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
4 płaskie łyżki majonezu
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3/4 szklanki cukru
32 g cukru waniliowego
szczypta soli,
20 dag borówki amerykańskiej
cukier puder do oprószenia

Sposób wykonania:

Białka jaj oddzielamy od żółtek miksujemy na sztywną lśniącą pianę dodając w trakcie nie przerywając ucierania cukier i cukier waniliowy,




delikatnie wmieszać żółtka oraz majonez a następnie przesiać do masy jajecznej przez sito- mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną.



Całość delikatnie wymieszać ręcznie lub mikserem na najniższych obrotach,do całkowitego połączenia, wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 12/39 cm.

Na koniec ciasto posypujemy borówką obtoczoną w malej ilości mąki ziemniaczanej , pieczemy około 40 minut w temp 180*c-do suchego patyczka, studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika, całkiem zimne oprószamy cukrem pudrem. 


Smacznego życzę ;-)

7 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie, na pewno jest bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niezwykle apetycznie i ma piękny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam niedawno babkę na majonezie i mnie zachwyciła, taki keks jest też na pewno przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Super ten keks, wygląda na takiego pulchnego. Mniam ....

    OdpowiedzUsuń
  5. Dokładnie tak lekko i puszyście wygląda i do tego te borówki, pychota:)

    OdpowiedzUsuń






  6. Uwielbiam takie ucierane ciasta z owocami!
    Bardzo ładne zdjęcia, szczególnie pierwsze.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !