Składniki:
6 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
4 płaskie łyżki majonezu
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3/4 szklanki cukru
32 g cukru waniliowego
szczypta soli,
20 dag borówki amerykańskiej
cukier puder do oprószenia
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
4 płaskie łyżki majonezu
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3/4 szklanki cukru
32 g cukru waniliowego
szczypta soli,
20 dag borówki amerykańskiej
cukier puder do oprószenia
Sposób wykonania:
Białka jaj oddzielamy od żółtek miksujemy na sztywną lśniącą pianę dodając w trakcie nie przerywając ucierania cukier i cukier waniliowy,
delikatnie wmieszać żółtka oraz majonez a następnie przesiać do masy jajecznej przez sito- mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną.
Całość delikatnie wymieszać ręcznie lub mikserem na najniższych obrotach,do całkowitego połączenia, wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 12/39 cm.
Na koniec ciasto posypujemy borówką obtoczoną w malej ilości mąki ziemniaczanej , pieczemy około 40 minut w temp 180*c-do suchego patyczka, studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika, całkiem zimne oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego życzę ;-)
Wygląda obłędnie, na pewno jest bardzo smaczne
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle apetycznie i ma piękny kolor :)
OdpowiedzUsuńRobiłam niedawno babkę na majonezie i mnie zachwyciła, taki keks jest też na pewno przepyszny!
OdpowiedzUsuńSuper ten keks, wygląda na takiego pulchnego. Mniam ....
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak lekko i puszyście wygląda i do tego te borówki, pychota:)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ucierane ciasta z owocami!
Bardzo ładne zdjęcia, szczególnie pierwsze.