STRONY

wtorek, 22 września 2015

Sernik kokosowy z chia i pianką z białej czekolady

Delikatny, kremowy o  posmaku kokosu z chrupiącymi po podniebieniu nasionami chia, nie spotkałam się jeszcze z tak pieczonym sernikiem, zazwyczaj nasiona szałwii hiszpańskiej,  były wykorzystywane do deserów na zimno, puddingów, czy koktajli, postanowiłam poeksperymentować  i nasiona wykorzystać do pieczenia.
Na ten sam pomysł wpadła Dorota, z bloga Daktyle w czekoladzie, wyszło to przy pewnej rozmowie ;-)   
Każda z nas miała zadanie, za upieczenie swojej wersji….

Zdecydowanie warto go wypróbować ! 





Składniki:

Ciasto na tortownicę o śr 22 cm:
1 szklanka mąki
15 dag masła
3 łyżki cukru
1 żółtko

Masa serowa:
½ kg mielonego twarogu półtłustego
3 jajka
1 białko
½ szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
2 płaskie łyżki nasion chia od Skworcu
1 szklanka mleczka kokosowego
2 łyżki budyniu śmietankowego

Kremowa pianka:
1 szklanka śmietany słodkiej 30%
50 g białej czekolady
1 łyżka cukru pudru

Dekoracja:
Niebieska posypka z opłatka (waflowa)

Wykonanie sernika:

Ciasto: Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść, nie ogrzewając za długo rękoma , wylepić dno natłuszczonej okrągłej foremki.



Masa serowa:
Nasiona chia przesypać do kubeczka zalać mleczkiem kokosowym, zamieszać, odstawić na 20 minut w celu napęcznienia. Zrobi się galaretka.
Mielony twaróg, umieścić w misie miksera dodać pozostałe składniki, zmiksować , krótko, po czym wlać mleczko z nasionami i ponownie zmiksować, tylko do połączenia.


Masę serową, wylać na kruche ciasto, piec w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 15 minut, po czym temperaturę pieczenia zmniejszyć do 160*c i piec jeszcze 30 minut.
Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach aż do całkowitego wystygnięcia.



Kremowa pianka:
Czekoladę rozpuścić w miseczce w kąpieli wodnej, Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, z cukrem pudrem, wlać rozpuszczoną czekoladę-ochłodzoną i zmiksować.


Masą posmarować zimny sernik, oprószyć niebieską posypką z opłatka.


Życzę smacznego!



6 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !