STRONY

czwartek, 1 października 2015

Racuszki drożdżowe z jabłkami i miodem

Doskonały pomysł na błyskawiczną kolację czy podwieczorek nie tylko dla dzieci ;-)  drożdżowe, pachnące jabłkami z dodatkiem cynamonu, polane miodem wielokwiatowym  z polskich pasiek z wygodnego dozownika niekapka, firmy CD Miody -naturalna słodycz pachnące ciepłym domem jak u babci i babim latem czegoż chcieć więcej?




Składniki:

1 jajko
2 szklanki mąki tortowej
1,5 szklanki ciepłego mleka
2 łyżki cukru
7 g drożdży suchych Oetker
2 winne jabłka
cukier z cynamonem
miód wielokwiatowy CD Miody -Naturalna slodycz  do polania
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy mąkę tortową oraz suche drożdże i cukier, mieszamy łyżką. 
Wlewamy ciepłe mleko, dodajemy jajko, całość miksujemy mikserem do uzyskania jednolitej masy. 
Odstawiamy na 10 minut. 
Jabłka myjemy, nie obieramy ze skórki, kroimy na plasterki niezbyt cienkie, obtaczamy w miseczce z cynamonowym cukrem. 

Łyżką kładziemy porcje ciasta na patelnię z niewielka ilością oleju, na ciasto rozkładamy jabłuszka i smażymy na wolnym ogniu z każdej strony na złocisto, osaczamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. 
Podajemy polane płynnym miodem.


7 komentarzy:

  1. Oj, jak ja dawno nie jadłam racuszków... chyba czas to zmienić. ;) Smak dzieciństwa!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiamy takie placusie :) Pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  3. Aguś, a mogę wykorzystać do tego normalnych drożdży? Zostało mi troszkę i chętnie je do czegoś zużyję, a że ze mnie noga troche w gotowaniu, to wole podpytac :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !