STRONY

piątek, 9 października 2015

Sernik na miodowym cieście z pianką z nussoli

Delikatny w smaku sernik na kruchym spodzie z dodatkiem miodu, warstwa serowa o smaku mleka w proszku i puszysta pianka ze śmietanki i nussoli tworzy pyszną całość i wyjątkowy sernik na różne okazje w tym świąteczne.






Składniki:


Ciasto miodowe:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 czubata łyżka miodu
10 dag masła
3 łyżki cukru
1 żółtko

Masa serowa:
60 dag twarogu mielonego
1/2 szklanki cukru
16 g cukru z prawdziwą wanilią
1 szklanka mleka w proszku
1 szklanka mleka 3,2%
4 jajka
1 budyń śmietankowy z cukrem

Pianka z nussoli:
1 szklanka śmietanki kremowej 30%
2 łyżki kremu orzechowego
1 łyżka cukru pudru
1 śmietan fiks
kakao do posypania
bita śmietana

czekoladowe serduszka


Sposób wykonania:


Ciasto: Wszystkie składniki ciasta umieścić na stolnicy lub w misce, szybko zagnieść, nie ogrzewając za długo rękoma,wylepić dno natłuszczonej okrągłej foremki. Moja o średnicy 22 cm. Wsadzić do nagrzanego do 180*c piekarnika i podpiec 15 minut.



Masa serowa: Mielony twaróg umieszczamy w misie miksera, wbijamy jajka, wsypujemy cukry, wlewamy mleko i wsypujemy mleko w proszku oraz budyń śmietankowy. Całość miksujemy około 3-4 minuty. 

Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczone miodowe ciasto kruche w formie. 
Sernik wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy 10 minut, po czym temp zmniejszamy do 160*c i pieczemy jeszcze 30 minut. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach, aż do całkowitego wystygnięcia.

Pianka z nussoli: Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fiks, dodajemy krem orzechowy i delikatnie całość miksujemy. 

Masę rozprowadzamy na całkiem zimnym serniku, oprószamy kakao. Dekorujemy wg uznania. Chłodzimy w lodówce.

Bon Appetit!


Jesienne słodkości!




6 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !