Pad thai to jedna z ulicznych
potraw azjatyckich , ja zrobiłam na kurczaku choć są wersje również z
krewetkami, sama nie wiem które lepsze obydwie uwielbiam, przepis jest prosty,
wystarczy zaopatrzyć się tylko w składniki i co ważne żadnego nie pomijamy w
przepisie!
We wszystkie niezbędne produkty zaopatrzycie się w sklepie Kuchnie Świata
Składniki:
15 dag makaronu ryżowego nitki
40 dag fileta z kurczaka
3 łyżki sosu sojowego
2-3 łyżki sosu rybnego
3-4 łyżki oleju ryżowego
1 cebula-lepsza jest szalotka
1 jajko
1 czubata łyżka pasty tamandarynowej
50 g kiełków fasoli mung
2 łyżki pędów bambusa
3 łyżki kukurydzy
2 łyżeczki trzcinowego cukru
3 łyżki orzechów ziemnych
niesolonych
1 łyżeczka ziaren sezamu
Plastry limonki
Sposób wykonania:
Fileta z kurczaka myjemy,
kroimy w kostkę mieszamy w misce z olejem ryżowym, sosem rybnym oraz sojowym,
wkładamy na godzinę do lodówki i marynujemy.
Po tym czasie mięso przekładamy
z pokrojoną cebulą do woka, obsmażamy na silnym ogniu kilka minut, dodajemy
kiełki fasoli, pastę ta mandarynową, pędy bambusa i kukurydzę, doprawiamy do
smaku cukrem trzcinowym i całość mieszając smażymy kilka minut. Wbijamy jajko,
energicznie mieszamy aż się zetnie.
Makaron ryżowy przygotowujemy
wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy na durszlaku, gotowy mieszamy z kurczakiem
na patelni, przekładamy na talerze, posypujemy uprażonymi orzechami ziemnymi i
sezamem na suchej patelni, dekorujemy plastrami limonki. Można posypać świeżą
kolendrą .
Smacznego!
Wygląda pysznie. Nigdy nie próbowałam, ale wygląda zachęcająco
OdpowiedzUsuń