STRONY

poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Pad Thai

Pad thai to jedna z ulicznych potraw azjatyckich , ja zrobiłam na kurczaku choć są wersje również z krewetkami, sama nie wiem które lepsze obydwie uwielbiam, przepis jest prosty, wystarczy zaopatrzyć się tylko w składniki i co ważne żadnego nie pomijamy w przepisie!
We wszystkie niezbędne produkty zaopatrzycie się w sklepie Kuchnie Świata





Składniki:

15 dag makaronu ryżowego nitki
40 dag fileta z kurczaka
3 łyżki sosu sojowego
2-3 łyżki sosu rybnego
3-4 łyżki oleju ryżowego
1 cebula-lepsza jest szalotka
1 jajko
1 czubata łyżka pasty tamandarynowej
50 g kiełków fasoli mung
2 łyżki pędów bambusa
3 łyżki kukurydzy
2 łyżeczki trzcinowego cukru
3 łyżki orzechów ziemnych niesolonych
1 łyżeczka ziaren sezamu
Plastry limonki


Sposób wykonania:

Fileta z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę mieszamy w misce z olejem ryżowym, sosem rybnym oraz sojowym, wkładamy na godzinę do lodówki i marynujemy.
Po tym czasie mięso przekładamy z pokrojoną cebulą do woka, obsmażamy na silnym ogniu kilka minut, dodajemy kiełki fasoli, pastę ta mandarynową, pędy bambusa i kukurydzę, doprawiamy do smaku cukrem trzcinowym i całość mieszając smażymy kilka minut. Wbijamy jajko, energicznie mieszamy aż się zetnie.
Makaron ryżowy przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy na durszlaku, gotowy mieszamy z kurczakiem na patelni, przekładamy na talerze, posypujemy uprażonymi orzechami ziemnymi i sezamem na suchej patelni, dekorujemy plastrami limonki. Można posypać świeżą kolendrą .

Smacznego!


1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !