Risotto jest jednym z moich
ulubionych dań obiadowych, kremowe, rozpływające się w ustach, pożywne i
aromatyczne z dodatkiem białego wytrawnego wina, którego pod żadnym pozorem nie
pomijamy w tej potrawie. Drugą podstawową rzeczą jest odpowiedni ryż-arborio
bez niego potrawa się nie uda.
Składniki:
30 dag ryżu arborio
1 duża marchewka
1 szklanka młodego bobu
1 cebula
2 ząbki czosnku
Kawałek pora
3 łyżki masła
150 ml białego wytrawnego wina
Około 1 litr lub więcej
warzywnego bulionu
100 g kremowego serka
pleśniowego
100 g startego sera cheddar
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Cebulę i por siekamy w kostkę. Na
głębokiej patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy cebulę, por oraz dodajemy
przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmażamy aż się zeszkli.
Wsypujemy ryż i
mieszając smażymy 3 minuty, po tym czasie wlewamy wino i dusimy do momentu aż
odparuje a ryż zrobi się szklisty.
Wlewamy około 1/2 litra gorącego bulionu,
gotujemy pod przykryciem w między czasie dodajemy startą marchewkę na tarce
jarzynowej i młody zblanszowany bób, mieszając
od czasu do czasu, dolewając w trakcie bulionu, gdy ryż będzie miękki dodajemy
serek pleśniowy i starty cheddar, mieszamy aż się rozpuści.
Danie ma być
kremowe.
Potrawę zestawiamy z ognia, rozkładamy na talerze, podajemy.
Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !