STRONY

czwartek, 19 maja 2016

Risotto z warzywami

Risotto jest jednym z moich ulubionych dań obiadowych, kremowe, rozpływające się w ustach, pożywne i aromatyczne z dodatkiem białego wytrawnego wina, którego pod żadnym pozorem nie pomijamy w tej potrawie. Drugą podstawową rzeczą jest odpowiedni ryż-arborio bez niego potrawa się nie uda.





Składniki:

30 dag ryżu arborio
1 duża marchewka
1 szklanka młodego bobu
1 cebula
2 ząbki czosnku
Kawałek pora
3 łyżki masła
150 ml białego wytrawnego wina
Około 1 litr lub więcej warzywnego bulionu
100 g kremowego serka pleśniowego
100 g startego sera cheddar
Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Cebulę i por siekamy w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy cebulę, por oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmażamy aż się zeszkli.
Wsypujemy ryż i mieszając smażymy 3 minuty, po tym czasie wlewamy wino i dusimy do momentu aż odparuje a ryż zrobi się szklisty. 

Wlewamy około 1/2 litra gorącego bulionu, gotujemy pod przykryciem w między czasie dodajemy startą marchewkę na tarce jarzynowej i młody zblanszowany bób,  mieszając od czasu do czasu, dolewając w trakcie bulionu, gdy ryż będzie miękki dodajemy serek pleśniowy i starty cheddar, mieszamy aż się rozpuści. 
Danie ma być kremowe. 
Potrawę zestawiamy z ognia, rozkładamy na talerze, podajemy.

Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !