STRONY

środa, 29 czerwca 2016

Warzywna frittata z serem żółtym

Jakiś czas temu zostałam zaproszona przez  Moniecką Spółdzielnię Mleczarską do kulinarnego wyzwania dla blogerów, gdzie gdzie należało stworzyć danie z udziałem sera żółtego.
Pomysł na ten posiłek przyszedł pod wpływem chwili, i podsunął mi go syn gdy wrócił głodny do domu J a on lubi  treściwie i smacznie zjeść, postawiłam więc na prostotę,  w lodówce miałam trochę warzyw i młodych ziemniaczków z poprzedniego dnia z obiadu, i tak oto powstała kolorowa frittata z patelni.






Składniki:

4 młode ziemniaki
3 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Kawałek pora
1 cienka parówka z szynki
½ czerwonej papryki
10 dag sera aldamer
1 łyżeczka klarowanego masła
½ pęczka natki pietruszki
Szczypta gałki muszkatołowej
Szczypta curry
Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ugotowane ziemniaki kroję w grube plastry, ser żółty w kostkę, paprykę w paski a por w pół krążki.
Na patelni rozgrzewam masło, wrzucam paprykę i pora duszę pod przykryciem około 5 minut-aż zmięknie, następnie dodaję pokrojoną w plastry parówkę, mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem , dodaję ziemniaki.

Jajka miksuję ze śmietaną , doprawiam gałką oraz curry do smaku, zalewam warzywa, posypuję pokrojonym serem żółtym, przykrywam pokrywką i trzymam na malutkim ogniu do czasu, aż jajka będą ścięte, przed podaniem posypuję grubo natką pietruszki.
Smacznego !








3 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !