Jakiś czas temu zostałam
zaproszona przez Moniecką Spółdzielnię Mleczarską do kulinarnego wyzwania dla blogerów,
gdzie gdzie należało stworzyć danie z udziałem sera żółtego.
Pomysł na ten posiłek przyszedł
pod wpływem chwili, i podsunął mi go syn gdy wrócił głodny do domu J
a on lubi treściwie i smacznie zjeść, postawiłam więc na prostotę, w lodówce miałam trochę warzyw i młodych
ziemniaczków z poprzedniego dnia z obiadu, i tak oto powstała kolorowa frittata
z patelni.
Składniki:
4 młode ziemniaki
3 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Kawałek pora
1 cienka parówka z szynki
½ czerwonej papryki
10 dag sera aldamer
1 łyżeczka klarowanego masła
½ pęczka natki pietruszki
Szczypta gałki muszkatołowej
Szczypta curry
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ugotowane ziemniaki kroję w
grube plastry, ser żółty w kostkę, paprykę w paski a por w pół krążki.
Na patelni rozgrzewam masło, wrzucam
paprykę i pora duszę pod przykryciem około 5 minut-aż zmięknie, następnie dodaję
pokrojoną w plastry parówkę, mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem ,
dodaję ziemniaki.
Jajka miksuję ze śmietaną ,
doprawiam gałką oraz curry do smaku, zalewam warzywa, posypuję pokrojonym serem
żółtym, przykrywam pokrywką i trzymam na malutkim ogniu do czasu, aż jajka będą
ścięte, przed podaniem posypuję grubo natką pietruszki.
Smacznego !
Chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie i apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja, uwielbiam takie szybkie dania :-)
OdpowiedzUsuń