STRONY

sobota, 16 lipca 2016

Jarskie kaszotto z warzywami


Sycąca kasza, świeże warzywa, dodatek suszonych pomidorów i ziół prowansalskich, to przepis na pełnowartościowe konkretne jarskie danie i wcale nie potrzeba w tej potrawie mięsa by najeść się do syta. Jednym słowem smaczny obiad!




Składniki:

100 g kaszy pęczak owsianej
20 dag świeżych pieczarek
1 mały por
1 marchewka
4 -5 sztuk suszonych pomidorów
1 trójkąt serka topionego ziołowego
100 ml wytrawnego białego wina
350 ml bulionu warzywnego
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
zioła prowansalskie do smaku
sól do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
natka pietruszki do posypania





Sposób przygotowania:

Por kroję w pół krążki, obraną marchewkę ścieram na tarce, umyte pieczarki kroję w plasterki.
Na patelni rozgrzewam klarowane masło, wrzucam warzywa, przesmażam aż się zeszklą.

Wsypuję suchą kaszę pęczak, smażę całość 2-3 minuty mieszam od czasu do czasu, wlewam wino, duszę do momentu odparowania wina i wchłonięcia przez kaszę, zalewam bulionem warzywnym, gotuję na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż kaszą będzie miękka- około 30 minut w trakcie doprawiam w trakcie do smaku ziołami, solą i pieprzem.

Pod koniec duszenia dodaję osączone z zalewy i pokrojone suszone pomidory, oraz serek topiony, wlewam łyżkę oleju z suszonych pomidorów, mieszam, dusze do momentu rozpuszczenia serka, przekładam potrawę na talerz, posypuję posiekaną natką pietruszki.
Podaję od razu.

Życzę smacznego!





4 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !