Paszteciki
drożdżowe robię zawsze z mięsa na którym gotuję niedzielny rosół , wtedy nie
mam problemu z pozbyciem się go, zawsze jest to mięso drobiowe i wołowe.
Podaję
je tradycyjnie z domowym barszczem czerwonym. Smakują rewelacyjnie!
Składniki:
Ciasto:
½ kg mąki
pszennej tortowej
1 opakowanie
suszonych drożdży
1 szklanka
ciepłego mleka
2 jajka
1 czubata
łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
1 jajko do
posmarowania ciasta
Odrobina suchego
maku lub sezamu do posypania
Farsz:
60-70 dag
gotowanego mięsa drobiowego i wołowego
½ szklanki
rosołu
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
Sól i pieprz do
smaku
1 łyżeczka
majeranku
Jak wykonać ?
Farsz:
Cebulę i czosnek
obieram, siekam drobniutko, duszę na małej patelni na oliwie, aż się zeszkli.
Gotowane mięso mielę przez maszynkę, mieszam z ciepłym wywarem z rosołu, dodaję
podduszoną cebulę z czosnkiem, doprawiam do smaku solą pieprzem oraz
majerankiem, mieszam dokładnie.
Przygotowuję
ciasto:
Mąkę pszenną
mieszam z suchymi drożdżami, wlewam ciepłe mleko, dodaję jajka oraz sól
wyrabiam dokładnie ciasto ręką. Odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę aby
podrosło.
Na podsypaną stolicę
mąkę wykładam połowę ciasta, wałkuję na cienki prostokąt, na środku układam
mięsny farsz, następnie zlepiam brzegi i powstały rulon odwracam łączeniem do
dołu.
Tak samo postępuję z drugą częścią ciasta.
Przykrywam
rulony ciasta z farszem ściereczką bawełnianą, zostawiam na 15 minut aby
podrosło, po czym kroję nożem na kawałki, układam na blasze wyłożonej
pergaminem, smaruję rozkłóconym jajkiem z łyżką mleka, posypuję suchym makiem
lub sezamem, piekę 25 minut w temp 175*c.
Podaję z
czerwonym barszczem.
Smacznego J
Bardzo lubię takie drożdżowe paszteciki...
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżowe wypieki na wytrwaną nutę :)
OdpowiedzUsuńPyszne paszteciki, narobiłas mi smaka
OdpowiedzUsuń