STRONY

sobota, 29 kwietnia 2017

Ciasto "Bananowa straciatella"



Maj za pasem, a tu ciągle zimno i deszczowo, pogoda działa przygnębiająco i jak tu rozpalić grilla?

Zawsze jednak można w domowym zaciszu zrobić wtedy coś dobrego.


Wyjątkowe ciasto,   bez pieczenia na ciepłe wiosenne dni, masa z jogurtu, cytrynowej galaretki, śmietanki i bananów, smaku dopełnia gorzka czekolada a agrestowa galaretka i garść winogron to kropka nad „i” ekspresowe wykonanie nie licząc czasu tężenia galaretek i mamy smaczne ciasto na słodki poczęstunek. Polecam!


Składniki:

Forma 24/24 cm

150 g podłużnych biszkoptów
330 g jogurtu naturalnego gęstego
1 szklanka słodkiej śmietany 30%
½ szklanki cukru pudru
50 g gorzkiej czekolady
2 banany
1 łyżeczka soku z cytryny

Dodatkowo:
Kiść winogrona bezpestkowego
2 banany

Sposób przygotowania:

Galaretki cytrynowe rozpuścić w 300 ml wrzątku, zostawić do wystudzenia. Banany obrać pokroić na plastry, skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały, gorzką czekoladę zetrzeć na tarce o grubszych oczkach.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę, dodać jogurt wymieszany z cukrem pudrem , wlać tężejącą galaretkę cytrynową , zmiksować, wsypać czekoladę oraz dodać pokrojone banany, wymieszać szpatułką.


Formę wyłożyć podłużnymi biszkoptami, wylać masę jogurtową, wygładzić łyżką.

Galaretki agrestowe rozpuścić w 700 ml wrzątku, na cieście ułożyć umyte i osuszone winogrona oraz pokrojone banany zalać tężejącą galaretką, włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.



Smacznego!




12 komentarzy:

  1. Wow! Teraz pogoda na pewno się poprawi jak zobaczy takie cudne ciasto! Trudno będzie mu się oprzeć! Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ to ciacho wspaniale wygląda!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wygląda to ciacho :)
    A te winogronka zatopione w zielonej galaretce dodają uroku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne ciasto i pięknie sfotografowane :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze go nie zrobiłam a już podbiło moje podniebienie:) Cudowne zdjęcie:) Zrobię tylko z malinami zamiast winogrona :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie wymiary blachy.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda obłędnie .Jutro robię 😁

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam, ale rzadka mi wyszła ta masa ,boję się, że to się nie ściśnie, ale zobaczymy jutro Vi mi wyszło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czy galaretka była tężejąca wlewana do masy ? Śmietana ubita na sztywno ? Jeśli było robione jak w przepisie to nie powinno być rzadkie.

      Usuń
    2. Tak ,wszystko zrobiłam jak w przepisie i mimo że wlewając była rzadka masa wszystko pięknie zastygło i jest przepyszne .

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !