Pyszne wilgotne ciasto
jogurtowe które można upiec z dowolnymi ulubionymi owocami, aromatyczne,
mięciutkie i łatwe do przygotowania, cytrynowa kruszonka dodaje mu rześkości,
doskonałe na słodki podwieczorek z kubkiem kakao. Palce lizać!
Składniki:
Kruszonka:
4 czubate łyżki mąki pszennej
50 g masła
4 łyżki cukru
Skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny
Ciasto:
6 jaj
¾ szklanki cukru
1 szklanka gęstego jogurtu
naturalnego
40 dag mąki tortowej Młynomag
20 dag masła
1 torebka budyniu śmietankowego
lub waniliowego
16 g cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
25-30 dag malin świeżych lub
mrożonych
Cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
Ciasto przygotowujemy od
kruszonki:
Mąkę mieszamy z cukrem, oraz
otartą skórką z jednej cytryny, dodajemy wiórki zimnego pokrojonego masła,
wlewamy sok z cytryny i w palcach rozcieramy do połączenia-nie zagniatamy,
kruszonka ma być sypka. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Ciasto:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, oraz proszkiem budyniowym.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, oraz proszkiem budyniowym.
Miękkie masło umieszczamy w
misie miksera, wsypujemy cukier i cukier z wanilią, ucieramy do uzyskania
pulchnej masy, cały czas miksując wbijamy po jednym jajku każde następne gdy
masa się połączy, wsypujemy mąkę, na przemian dodajemy jogurt, miksujemy aż
ciasto będzie gęste i jednolite.
Tak przygotowane ciasto
wylewamy do wyłożonej papierem formy o wym 25/30 cm, wygładzamy łyżką,
posypujemy malinami oraz grubo kruszonką.
Pieczemy 45-50 minut w temp 165*c lub do
suchego patyczka. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Zimne przed podaniem posypujemy
pudrem.
Słodkich wypieków!
Ja się piszę! Pyszne ciacho :)
OdpowiedzUsuńDziękuję !
UsuńPięknie się prezentuje, chodzi za mną ostatnio ciasto jogurtowe :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ☺
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho do kawki :-)
OdpowiedzUsuń