STRONY

środa, 19 lipca 2017

Makaron z cukinią i botwinką




Makaron i botwinka to udane połączenie nie tylko w zupie, żeby nie było banalnie o nie…
Proponuję na obiad mini kokardki, z warzywami i odrobiną sera, mój zamysł był taki aby było szybko, świeżo i prosto, oszczędzając na czasie bo taki obiad przygotujemy w 10 minut, tak, tak!  gdy makaron się gotuje, robimy resztę a potem łączymy na patelni, jednak się da zrobić coś smacznego!

Ile razy robię ten przepis, zdumiewa mnie fakt, że niewielkim nakładem mogę nakarmić rodzinkę i wcale nie musi być mięso by było do syta! Makaron bez ciężkiego sosu to jest to J




Składniki na dwie porcje:

25 dag makaronu mini kokardki Lubella
1 cukinia
1 duża cebula
Pęczek botwinki bez buraczków
1 biała podłużna papryka
4 suszone pomidory z zalewy
3 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy
50 g startego parmezanu
50 ml słodkiej 12% śmietanki
Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:


 Makaron wrzucam na osolony wrzątek, gotuję wg przepisu na opakowaniu w tym czasie gdy gotuje się makaron, rozgrzewam olej na patelni, dodaję posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażam aż się zeszkli, dodaję pokrojoną paprykę, cukinię  oraz suszone pomidory pokrojone w drobną kostkę, chwilę smażę, doprawiam do smaku solą oraz pieprzem, dodaję pod koniec pokrojone łodygi botwinki wraz z liśćmi  oraz odcedzony i ugotowany makaron, wlewam śmietankę wszystko razem mieszam, podgrzewam chwilę, doprawiam jeszcze do smaku, rozkładam na talerze, posypuję parmezanem i podaję.

Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Robiłam kiedyś makaron z botwinką i ziarnami, jejku jak mi smakował ;) O cukinii jakoś nie pomyślałam, ale na pewno smakuje równie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No proszę jaka prosta i pyszna propozycja:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha obiadek i rzeczywiscie powstaje w kilka chwil

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !